]> Doodeenvoudig - EXTRA | UITVAARTINDEMEDIA | KINDERSPEURTOCHT |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Speurtocht voor kinderen door museum over de dood


© Uitvaartmuseum Tot Zover 21 mei 2008 - Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover introduceert op 5 juni een kinderroute door het museum. Aan de hand van vragen en opdrachten komen kinderen veel te weten over zaken als afscheid nemen, rouwen, rituelen van andere culturen en manieren om mensen te herinneren. Ze worden begeleid door Kleine Hein, het pittige neefje van Magere Hein.

Museum Tot Zover is gevestigd op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster en werd een half jaar geleden geopend. Het is het enige museum in Nederlands over onze omgang met de dood. De luchtige en artistieke wijze waarop dit thema wordt benaderd heeft inmiddels veel waardering gekregen.

Kleine Hein is een spel & speurtocht. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar ontdekken samen met Kleine Hein het museum en de begraafplaats. Ze krijgen informatie, kunnen vragen beantwoorden en ook zijn er doe-opdrachten (hands-on). De vragen gaan over serieuze zaken als het waarom van rituelen, wat doe je aan als je naar een uitvaart gaat, wat gebeurt er bij een begrafenis en hoeveel as blijft er over na een crematie. De kinderen mogen ook zelf de handen uit de mouwen steken. Zo mogen ze zelf een altaar inrichten en mogen ze buiten een afdruk maken van een grafsteen. Het spel kan ook thuis nog worden gebruikt; het is dan een variant op het zwartepieten.

Het Kleine Hein-spel werd ontwikkeld door het museum samen met educator Eva Rothengatter en vormgeefster Kathrin Hero. Conservator Babs Bakels ziet het spel als een speelse manier om kinderen met het thema in aanraking te brengen: "Kinderen op die leeftijd hebben al een goed besef van de eindigheid van het leven. De dood roept veel vragen op bij kinderen, het is mysterieus en spannend maar ook verdrietig. Zij merken dat het een onderwerp is waar ouders niet graag over praten, waardoor vragen onbeantwoord blijven. Kleine Hein helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken. Soms zijn ze al geconfronteerd met een overlijden, bijvoorbeeld van opa of oma, of van de goudvis. We hebben het spel getest op verschillende kinderen en ze waren allemaal erg enthousiast. Het spel is sowieso spannend en leerzaam voor kinderen. Het gaat over mensen, over geschiedenis en over nu."

Museum Tot Zover vertoont daarnaast speciaal voor kinderen een korte film over de geschiedenis van onze omgang met de dood. Deze film duurt 10 minuten.
Kleine Hein-spel en film zijn tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het VSBfonds.

Monuta, de Facultatieve Groep, Yarden en DELA zijn hoofdsponsors van het museum.

Het spel is voor € 4,50 te koop in het museum. De entree tot het museum is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. Meer informatie is te vinden op www.totzover.nl.


Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Guus Sluiter, directeur (
g.sluiter@totzover.nl ).

Bron: Uitvaartmuseum

Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid