]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | VRIJWILLIGLEVENSEINDE | VOORIKHETVERGEET |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

'Voor ik het vergeet ...'

vrijwillig_levenseindeHulp bij een zelfgekozen dood blijft omstreden, ondanks dat het wettelijk is toegestaan. Dat geldt voor chronisch psychiatrische patiënten, maar het is ook van toepassing op hen die lijden aan (beginnende) dementie. Paul van Eerde was zo iemand. Hij is de hoofdpersoon in de film 'Voor ik het vergeet...'. Marjan van Eerde, de weduwe van Paul, werd op 6 november geïnterviewd bij het tv-programma Pauw & Witteman over het zelfgekozen levenseinde van haar man. ‘Waarom zou een mens moeten lijden?’

 

Uitzending 'Voor ik het vergeet...'  

Zelfgekozen levenseinde bij beginnende dementie:

De documentaire 'Voor ik het vergeet...' wordt uitgezonden in NCRV Dokument op

maandag 10 november om 22.50 uur 
op Nederland 2

De film wordt herhaald op vrijdag 14 november om 13.15 uur op Nederland 2.

Er is een vooruitblik van de film te zien opYouTube en via NCRV Dokument.

Interview Marjan van Eerde bij Pauw en Witteman

'Voor ik het vergeet…', is de reconstructie van de laatste jaren van het leven van Paul van Eerde.

Paul had Alzheimer in een beginstadium. Deze erudiete chemicus liet zijn omgeving al vrij vroeg tijdens zijn ziekte weten deze ziekte niet tot het einde toe te willen dragen. Daar was Paul resoluut in, vertelt Marjan van Eerde in de uitzending van donderdag 6 november van Pauw & Witteman . ‘Ik wil niet verder leven met de ziekte die ik heb’, dat vond Paul. In de uitzending vraagt Paul Witteman aan Marjan de titel van de film uit te leggen.

‘Paul had plannen, maar als hij die zou vergeten, zou hij ze niet zelf kunnen uitvoeren. En dan zou precies dat gebeuren wat hij niet verkoos, kommer en kwel en ellende’. 
Marjan vertelt ook dat zijzelf en Paul al vanaf het begin erg betrokken zijn bij het euthanasiedebat. Paul was al vanaf 1974 lid van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. ‘We hebben het (zelfbeschikking) altijd heel normaal gevonden. Want waarom zou een mens moeten lijden?’

En Paul beschouwde zijn ziekte als geestelijk lijden. Toen Paul overwoog om ‘eruit’ te stappen heeft Marjan zich daar niet tegen verzet. ‘We hebben vele gesprekken gevoerd en wat ik heb gedaan is met hem meedenken’. Paul wilde graag een waardig levenseinde onder begeleiding van een arts, maar dat lukte niet. 
‘De huisarts vertelde dat we zelf maar op zoek moesten naar een andere arts, maar zei ook dat als puntje bij paaltje komt ze het waarschijnlijk toch niet doen. Dat heeft ons bijzonder gekwetst.’ 
‘En toen?’, vraagt Jeroen Pauw. ‘We besloten het dan maar zelf te doen en dus voor zelfdoding te kiezen. 
Ik werkte als vrijwilliger bij Stichting de Einder , die mensen met een doodswens begeleid. En ik wist hoe doordacht en integer de mensen zijn die daar werken. Ik zag dat het er daar heel serieus aan toe ging’.

Nadat Paul zelf de middelen had gespaard, kwam de laatste dag van zijn leven in zicht. 
‘Dat was een rare, saaie dag’, zegt Marjan. Nadat de middelen waren ingenomen, viel Paul in slaap en bleef slapen. Grote paniek. Want het zou vreselijk zijn als hij weer wakker zou worden en er geestelijk of lichamelijk verder op achteruit zou gaan. Dat wilde Paul per se niet. Na twee angstige dagen is Paul ingeslapen.

Naast het vraaggesprek bij Pauw & Wittemanverschijnt er aanstaande zaterdag ook een interview met Marjan van Eerde in NRC Handelsblad .

 

 

 

Debat in de Rode Hoed over zelfgekozen levenseinde van (beginnende) dementie
Organisatie : De Rode Hoed in samenwerking met NCRV, NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, Humanistisch Verbond en stichting De Einder. 
Datum : dinsdag 11 november 2008 
Plaats : De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam 
Aanvang : 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.00 uur 
Toegang: 8,- euro in de voorverkoop viawww.rodehoed.nl ; 9,- euro aan de deur 
Informatie : www.rodehoed.nl of telefonisch via 020-638 56 06
 

 

 

Project Zelfbeschikking rond het levenseinde

Het Humanistisch Verbond voert gedurende drie jaar (2007-2009) een project uit rond het thema ‘Zelfbeschikking rond het levenseinde.’ Ze werkt daarin samen met onder meer de NVVE . Onder leiding van projectleider Marleen Peters van de NVVE zijn eind maart 2008 vier werkgroepen van start gegaan die voor november 2008 moeten komen met concrete plannen van aanpak. Dit vanuit de visienota Perspectieven op waardig sterven . Deze nota sluit inhoudelijk aan op de uitgangspunten van het Humanistisch Verbond op het gebied van een waardig levenseinde .

 
 
   

 

Meer kijken, lezen, luisteren

Meer informatie vindt u in het dossier waardig levenseinde. Hierin vindt u ook een subdossier waarin informatie is verzameld over een waardig levenseinde bij dementie . Hierin kunt u onder meer interviews lezen met Nan Rosens, Govert van Eerde en Ben Elkerbout, een deskundige op dit gebied uit het Humanistisch Verbond. Op de website van de NVVE vindt u ook veel informatie over dit onderwerp.

Gepubliceerd: 7-11-2008 
Bron : www.humanistischverbond.nl
   
 
Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Kinderkist  XW-00a/b

Kinderkist XW-00a/b

€ 908,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid