]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | VRIESDROGEN | NIEUWENAAM |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Nieuwe naam voor vriesdrogen?

Yarden uitvaartverzekeringen & -verzorging wilde, als voorstander voor het introduceren van vriesdrogen, een andere naam voor dit proces. Het woord zou teveel geassocieerd worden met het conserveringsproces voor bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld oploskoffie). Het tijdschrift Onze Taal schreef een wedstrijd uit voor het bedenken van een nieuwe naam. In totaal reageerden 1200 mensen die 750 verschillende namen hadden bedacht.

De winnende naam is Cryomeren geworden. Cryomatie is de zelfstandige vervoeging.
Het verwijst naar het Griekse kruos, dat ijs en vorst betekent. Omdat er in totaal zestien mensen waren die cryomeren of cryomatie (met een c) hadden voorgesteld, werd de hoofdprijs (oorspronkelijk € 150,- aan boekenbonnen en een ballonvaart voor twee personen) onder hen verdeeld.

De nieuwe naam werd begin 2005 gekozen. En is sindsdien echter weinig meer gehoord. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat Yarden de behoefte had aan een nieuwe naam, maar het grotere publiek niet. Onbekendheid met het proces zou ook een reden kunnen zijn. Of een dergelijke nieuwe (technische, afstandelijke) naam bij zal dragen aan meer bekendheid en affiniteit met het proces van vriesdrogen is nog maar de vraag. Cryomeren kan voor mensen enger klinken dan vriesdrogen. Bij een gevoelig onderwerp als uitvaart is het beestje bij de naam noemen misschien een betere aanpak.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Capri CA-10

Capri CA-10

€ 599,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid