]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | UITVAARTINANDERECULTUREN | INLEIDING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Uitvaart in andere culturen


MexicoOveral ter wereld hebben mensen rituelen, gebruiken en tradities ingesteld om stil te staan bij de belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Naast gebruiken rond geboorte en huwelijk zijn er in alle landen bepaalde gewoonten omtrent de dood. De plaatselijke invulling verschilt echter sterk en is afhankelijk van:

  • de ideeën over de dood (is het een einde of juist een nieuw begin)
  • over het sterven (sterft men alleen, temidden van familie of in aanwezigheid van zogenaamde professionals)
  • de manier van het afscheid nemen, de uitvaart

Uitvaartrituelen kunnen religieus, seculier of cultureel van aard zijn. Zij vertellen ons hoe er in een samenleving omgegaan wordt met de dood. Tegelijk maken uitvaarttiruelen duidelijk wat de betekenis van de dood is (en eigenlijk daarmee ook het leven) en wat de menselijke verhoudingen daarbij zijn. Wie heeft welke taken, wordt er gerouwd, en zo ja, hoe lang en door wie. Wie de uitvaartrituelen van een volk kent, weet gelijk een heleboel over de levenswijze van dat volk.

In Nederland zien wij een toename van de persoonlijke invulling van het uitvaartritueel. Bestaande rituelen in andere culturen kunnen ons wellicht suggesties doen bij die persoonlijke invulling. En dat hoeven geen bizarre exotische gebruiken te zijn. Het strooien van bloemblaadjes tijdens een verstrooing van as op zee wordt bijvoorbeeld al vaak gedaan. Het geven van een feest waar gezongen en gedanst wordt komt tegenwoordig als afsluiting van de uitvaart ook voor.

Hoe in andere culturen een uitvaart vorm gegeven wordt kan ons iets vertellen over die samenleving én helpen bij het invullen van een persoonlijk uitvaartritueel.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid