]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | ROUWVERWERKING | INLEIDING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Je leven leven
Lezing van Claire vanden Abbeele

Claire van den Abbeele Door Kyra Hoekstra

APELDOORN - ,,Hoe gaat het met je? is een veelgehoorde vraag als je net een dierbare verloren bent. Maar voordat je iets hebt kunnen zeggen is het antwoord: goed zeker?! Met een beetje geluk gevolgd door ,,ben je er al een beetje overheen?’’ Er wordt heftig geknikt in de zaal: herkenning alom. ,,Maar wat zal er veranderen als we echt stilstaan bij rouwende mensen en ze oprecht vragen hoe het met hen gaat, of ze de kerst- en feestdagen alléén aankunnen?’’ Met deze woorden opende Claire vanden Abbeele haar lezing. Troost, afscheid en rouwverwerking waren thema’s waar de Belgische schrijfster en kunstenares in haar lezing over sprak.

Een zestigtal mensen woonde de lezing van Claire vanden Abbeele bij zaterdag 4 november jl. op de begrafenisbeurs in Apeldoorn. Vanden Abbeele is naast auteur, ook therapeute en kunstenares. Ze biedt hulp aan rouwende mensen die ze begeleidt met behulp van kunstzinnige therapie. Vanden Abbeele heeft inmiddels veertien boeken op haar naam staan waaronder:De kunst van het afscheid nemen,Nu jij er niet meer bent en Als ik troost kon zijn, wat ze vanuit haar eigen ervaring geschreven heeft. In januari verschijnt haar nieuwste boek: Als vrouwen beminnen.

Er zijn geen woorden die aan kunnen geven hoe verdriet, gemis en leegte voelen. Vanden Abbeele slaagt erin om aan de hand van treffende voorbeelden uit haar eigen leven dit gevoel onder woorden te brengen. ,,Mensen zeiden tegen me: wat zie je er goed uit! Maar ik voelde me alles behalve goed, keken ze dan niet verder dan mijn gekapte haar en mijn nieuwe kleren? Nee, anders zouden ze zien dat de glinstering in mijn ogen verdwenen was.’’ In haar boek Vrouwenogen is meer te lezen over treurnis en vriendschap.

Vanden Abbeele wil mensen vooral troost bieden en een stukje herkenning geven. ,,Je mag zijn wie je bent. Rouwen doet veel meer met je dan anderen beseffen. Het allerergst is dat mensen gaan twijfelen aan hun verdriet.’’ Ze biedt niet alleen troost en herkenning voor mensen in rouw, maar ze geeft ook een leidraad voor diegenen die rouwende mensen steunen. Hoe benader je iemand met verdriet, wat moet je vragen? Als voorbeeld noemde vanden Abbeele een vrouw, aan wie voor het eerst in twee jaar gevraagd werd: Hoe is je man eigenlijk overleden? Dit was de eerste vraag in twee jaar die oprecht en geïnteresseerd gesteld werd, antwoordde de vrouw.
 
Vanden Abbeele maakt duidelijk dat iedereen op zijn eigen manier rouwt en dat alles in rouwen geoorloofd is, behalve niet rouwen. ,,Feesten is goed voor een periode, dagen verlamd op een stoel zitten mag, of je terugtrekken als je geen zin hebt in contact. Er zijn mensen die ons willen overtuigen dat het leven verder gaat. Inderdaad het leven gaat verder, maar ze vergeten daarbij dat er veel veranderd is in dat leven. Rouwverwerking gaat met vallen en opstaan; er zijn periodes, dat het goed gaat, maar ook tijden dat het minder gaat.’’

Verdriet en verlies een plek geven, was ook een vraag die centraal stond in de lezing, wat moeten we daarvoor doen? ,,Ons terugtrekken uit de snelle stroom van het leven, rust nemen en leren om nee te zeggen. We moeten goed voor onszelf zorgen, want de pijn kruipt in je botten, het lichaam verzwakt door het rouwproces. Als de tijd daarvoor rijp is, moeten we de mooie herinneringen laten komen en dierbaren toelaten in ons hart. Het doet pijn, maar geeft ons ook deugd.’’

Sterk, treffend en vol levenslust, zo kun je Claire vanden Abbeele’s lezingen en gedichten typeren. Een wijze les: je leven leven zonder verbitterd te raken en het leven omarmen met zijn mindere kanten.

De kunst van het af­scheid nemen Als ik troost kon zijn Meer dan verdriet Nu jij er niet meer bent

 


Kijk voor meer informatie over lezingen en boeken van Claire vanden Abbeele op:
www.clairevandenabbeele.be

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartkist 200

Uitvaartkist 200

€ 1336,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid