]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | OPINIE | VRIESDROGEN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Vriesdrogen: vriendelijk voor milieu en mens?

Door Ludwina de Vries

Yarden introduceerde de mogelijkheid van vriesdrogen als het milieuvriendelijke alternatief voor begraven en cremeren. Met de term ‘ecologische uitvaart’ volgden zij de stellingen van biologe Susanne Wiigh-Mäsak, de Zweedse ontwikkelaarster van het vriesdrogen op overledenen. De kritiek op deze ‘geheel milieuvriendelijke methode’ kwam gelijk en van verschillende kanten.

In de eerste plaats kan het gebruik van vloeibare stikstof niet echt als milieuvriendelijk getypeerd worden. Het gebruik ervan kost veel energie. Vergelijkbaar met de hoeveelheid energie die nodig is voor cremeren, of zelfs meer. Bovendien is vloeibare stikstof gevaarlijk. De veiligheidsvoorschriften maken opslag en vervoer daardoor duur.

Ook de benodigde energie voor de overige procesonderdelen moeten meegerekend worden: het vriezen, de trillingen, de vacuümcabine, en het zuiveren van metalen. Dat alles bij elkaar zou het de meest energieverbruikende methode maken.

Het voordeel boven cremeren, waarbij milieuonvriendelijk as het eindproduct is, werd ook aangevallen. Het poeder is weliswaar in zekere zin schoner, maar niet vrij van bacteriën. Om het risico van ziekteverspreiding te voorkomen moet het poeder daarom alsnog begraven worden. Ook is het nog maar de vraag hoe schoon het poeder is gelet op giftige restanten.

Het voordeel boven begraven wordt hiermee ook bekritiseerd. De verontreiniging bij begraven wordt voor een deel veroorzaakt door in het lichaam opgeslagen giftige stoffen, zoals dioxines, cadmium en lood. In hoeverre het poeder vrij is van giftige componenten is onduidelijk. Echter, verontreinigende stoffen van protheses en vullingen worden bij vriesdrogen wel verwijderd alvorens het poeder begraven wordt.

Een ander voordeel van vriesdrogen is de ruimtebesparing ten opzichte van begraven. Het poeder na vriesdrogen neemt inderdaad minder ruimte in beslag. Maar als het om ruimtebesparing gaat, wint vriesdrogen het bij lange na niet van cremeren. Dit voordeel geldt dus alleen voor die landen waar geen crematies mogelijk zijn.

Het argument dat begraven milieuonvriendelijk zou zijn, voor de bodem en de overledene, laat zich ook weerleggen. Doordat de lichamen te diep begraven worden, komt er onvoldoende zuurstof bij die nodig is voor een goede ontbinding. De lichamen zouden daarom verrotten. De vraag die zich opdringt is hoe dat dan met vriesdrogen werkt. Vriesdrogen, bekend als conserveringsmethode van voedsel, levert een droog poeder. Wanneer er vocht bij het poeder wordt gedaan, neemt het poeder weer zijn oorspronkelijke vorm aan en kan het voedsel gegeten worden. Dit principe teruggebracht op de variant van lijkbezorging levert een niet al te prettige associatie. De mate van vochttoediening is hierbij natuurlijk zeer bepalend. Maar feit blijft dat het poeder in droge vorm niet vergaat. En bij aanraking met vocht wel. Hoe ver is dat van verrotting verwijderd?

De benodigde tijd voor ontbinding is bij vriesdrogen wel aanzienlijk korter dan bij begraven. Bij begraven is er meestal 10 jaar nodig en rest er nog een skelet (en soms metalen). Bij vriesdrogen is er binnen een jaar compost ontstaan. Dat op zich is een ecologisch voordeel. En misschien zelfs wel een emotioneel voordeel, op zowel cremeren als begraven. Wanneer de vriesdroogmethode een hoogwaardige compost kan garanderen, dan zal daar de winst van deze methode zitten.

Tenslotte de vraag wat het meest vriendelijk zou zijn voor de overledene. De keuze tussen begraven en cremeren is al moeilijk genoeg. Maar hoe vriendelijk is vriezen, trillen, uit elkaar vallen, vacuüm maken en een magneet voor de overledene? En voor de nabestaanden?

Kortom, vriesdrogen bestempelen als ecologisch meest verantwoord, lijkt nogal voorbarig. Zorgvuldige afwegingen zijn hierin van belang. En die moeten eerst naar voren gebracht worden. Wordt dat nagelaten dan wordt ‘de ecologische uitvaart’ een onbetrouwbare reclameleus die de introductie van deze nieuwe methode geen goed zal doen. Nieuwe ontwikkelingen als deze, met een hoge emotionele waarde, kunnen het zich niet permitteren om afgedaan te worden als een commerciële leugen.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid