]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | LIJKHOES | ONDUIDELIJKHEID |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Onduidelijkheid over afbreekbaarheid
van de lijkhoes

In het lijkomhulselbesluit is duidelijk vastgesteld aan welke eisen een lijkhoes dient te voldoen en op welke manier aangetoond dient te worden dat de hoes biologisch afbreekbaar is (norm ASTM D 5338-92 of vergelijkbare toets). De toets op afbreekbaarheid bestaat uit een onderzoek naar de composteerbaarheid onder gecontroleerde condities voor compostering.

Het is niet bekend welk Nederlands instituut de proeven volgens de ASTM-norm kan uitvoeren (bij het RIVM worden dergelijke toetsen niet uitgevoerd). Het dient opgemerkt te worden dat bij de normering niet wordt gevraagd om een eenduidige omschrijving van het materiaal (bijvoorbeeld een analyse van de samenstelling).

Hierdoor is controle of het materiaal van een willekeurige lijkhoes ook werkelijk het materiaal is dat de toets op biologische afbreekbaarheid heeft ondergaan zowel voor de inspectie als voor de branche kostbaar en tijdrovend (de gehele toets op afbreekbaarheid dient opnieuw uitgevoerd te worden).

Er zijn geen hoezen beschikbaar waarvan, volgens de in het lijkomhulselbesluit beschreven procedure is aangetoond, dat zij voldoen aan de gestelde criteria voor afbreekbaarheid (ASTM D 5338-92) en samenstelling zoals beschreven in het lijkomhulselbesluit. Wel claimen een aantal fabrikanten (o.a. Van Willigen en International Medical Group) te voldoen aan de Duitse DIN-normen voor composteerbaarheid van materialen (DIN 54900 onderdeel 1, 2 en 3). Deze Duitse norm kan als vergelijkbaar met de in het lijkomhulselbesluit gestelde norm worden beschouwd (volgens literatuur van DIN-CERTO, beschikbaar gesteld door een producent van lijkhoezen). Het is echter tot op heden niet door een onafhankelijke instantie vastgesteld dat het materiaal dat op afbreekbaarheid is getoetst ook werkelijk wordt gebruikt voor de lijkhoezen. De producenten van biologisch afbreekbaar plastic laten hun materiaal volgens de Din normen toetsen omdat deze voor meerdere toepassingen geldigheid hebben. De gebruikte ritsen in de lijkhoezen zijn niet biologisch afbreekbaar.

Bron : Deze tekst is afkomstig uit het RIVM Rapport 609021020/2002: Lijkbezorging in Nederland

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Lelie draagbaar

Lelie draagbaar

€ 375,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid