]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | LIJKHOES | GEBRUIK |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Productie en gebruik van de lijkhoes

In Nederland zijn er drie tot vier grote leveranciers van lijkhoezen. Alle in Nederland geleverde hoezen worden geproduceerd in België of Frankrijk. Sinds 1991 is in Nederland het gebruik van een biologisch afbreekbare hoes (of beter gezegd composteerbare hoes), zoals beschreven in het lijkomhulselbesluit, verplicht. In Frankrijk is de productie en het gebruik van slecht afbreekbare lijkzakken evenals in Nederland verboden. In België mogen echter nog niet verteerbare hoezen worden geproduceerd en gebruikt. De import van lijkhoezen uit België brengt dus extra risico m.b.t. de afbreekbaarheid met zich mee. Bij het gebruik van een geïmporteerde hoes heeft de importeur uiteraard de verantwoordelijkheid om aan te tonen dat de hoezen aan de Nederlandse eisen voor afbreekbaarheid voldoen.

Het aantal hoezen dat momenteel wordt gebruikt wordt door de VTU (vereniging toeleveranciers voor de uitvaartbranche) geschat op 7000 tot 8000 per jaar. Enkele uitvaartondernemers schatten voor hun eigen praktijk het gebruik van lijkhoezen op ongeveer één op de 10 overledenen. Volgens een leverancier van lijkhoezen ligt het aantal hoezen dat per jaar in Nederland wordt gebruikt rond de 25.000 (dit betekent een toepassing van lijkhoezen bij ca. één op de zes overledenen).

Het bedrijf Cullot vervaardigde tot voor kort lijkhoezen die als biologisch afbreekbaar bekend stonden, de pag. 72 van 73 RIVM rapport nr. 609021020 zogenaamde Deces hoes. Hiervan werden in de periode vanaf 1997 tot 2000 ongeveer 5000 exemplaren verkocht. Het bedrijf Willigen heeft naar eigen zeggen de rechten van deze hoes overgenomen en is voornemens hier enkele duizenden per jaar van te produceren. In het jaar 2001 zijn er reeds 4000 van deze hoezen verkocht (tegenwoordig geproduceerd door Design & Polymers en verkocht door van Willegen).

Volgens de VTU gebruiken alle grote uitvaartondernemers biologisch afbreekbare hoezen. Echter, de samenstelling en afbreekbaarheid hiervan zijn lastig te achterhalen. De VTU sluit niet uit dat zeer kleine uitvaart ondernemingen nog een gering aantal slecht verteerbare hoezen in voorraad heeft maar dit is absoluut minimaal.

Bron : Deze tekst is afkomstig uit het RIVM Rapport 609021020/2002: Lijkbezorging in Nederland

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Kinderkist  XW-00a/b

Kinderkist XW-00a/b

€ 908,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid