]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | LEVENNADEDOOD | ZUIDELIJKAFRIKA |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

De levende doden ten zuiden van de Sahara

Door Myriam L. van Hulst


Een wereld van voorouders kennen we allemaal uit verhalen over de eeuwige jachtvelden van de Noord-Amerikaanse Indianen. Maar de gedachte aan zo’n wereld bestaat ook op andere continenten, bijvoorbeeld bij veel stammen in Afrika ten zuiden van de Sahara.

In zuidelijk Afrika leven vele verschillende stammen, met elk hun eigen religie of levensbeschouwing. Maar de overtuigingen die deze stammen hebben over een leven na de dood, lijken erg op elkaar. En ook Caribische religies als winti en voodoo, die hun wortels hebben in de Afrikaanse tradities, hebben vergelijkbare ideeën over de dood. Zo zien al deze culturen de dood niet als een definitief einde, maar als een overgang naar een andere zijnstoestand.

De meeste stammen ten zuiden van de Sahara zien het leven als een doorlopend proces, en de dood als natuurlijk onderdeel daarvan. Je krijgt het leven van je ouders, en geeft het door aan je kinderen. Als je sterft leef je voort in de wereld van de voorouders, maar ook in je nageslacht. Alleen een ‘ontijdige dood’, zoals het overlijden van een kind, wordt gezien als iets onnatuurlijks. Het zou een teken kunnen zijn dat de Goden of de voorouders boos zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van tovenarij.


Opname in de wereld van de voorouders
Hoewel er groot verdriet is bij het overlijden van een dierbare, weten de traditionele Afrikanen dat de overledene slechts een drempel is overgegaan naar een ander leven. Hij zal na zijn overlijden verder leven in de wereld van de voorouders, en van daaruit actief deel blijven uitmaken van het leven in de gemeenschap. De dood staat middenin het leven.

De levenden moeten ervoor zorgen dat de dode wordt opgenomen in de wereld van de voorouders, ook wel de gemeenschap van levende doden genoemd. Door speciale rituelen en ceremonies wordt de dode geholpen op zijn weg naar de andere wereld. Als de rituelen niet goed worden uitgevoerd, zal de geest van de dode doelloos rondzwerven en kan hij ziekten en tegenslagen veroorzaken bij de nabestaanden.

Tijdens de begrafenis wordt de dode gedankt en geëerd, en krijgt grafgiften mee voor zijn reis naar de andere wereld. Bij sommige stammen is het gebruikelijk een geit te slachten, die de overledene moet vergezellen naar de geesteswereld. Na een paar weken wordt er een ceremonie uitgevoerd, die ervoor moet zorgen dat de dode daadwerkelijk in de wereld van de voorouders wordt opgenomen. Dit is een moment van vreugde; de hele stam komt bij elkaar om te zingen en te dansen, begeleid door trommelspel. Ook in de maanden na het overlijden, worden de voorouders geëerd en herdacht met offers en rituelen. De doden blijven immers deel van het dagelijks leven, en zouden wel eens boos kunnen worden als ze niet genoeg herdacht worden.


Hulp inroepen
Vanuit hun eigen wereld, waken de voorouders over de orde binnen hun stam. Ze kunnen zich aan ieder lid van de stam openbaren via bijvoorbeeld dromen, extase of trance. Meestal loopt de communicatie echter via een bepaald persoon, een medium of profeet. Elk lid van de gemeenschap kan de hulp van de voorouders inroepen, als hij wensen of problemen heeft.


Anonieme voorouders
De doden blijven niet eeuwig deel uitmaken van de gemeenschap. Na zo’n vijf generaties, als hun naam niet meer herinnerd wordt door de nabestaanden, verlaten ze de wereld van de levende doden. Ze kunnen nu geen contact meer hebben met de levenden, en leven als gewone geest eeuwig verder in de wereld van de anonieme voorouders.

 

© Myriam L. van Hulst. Meer weten over Myriam L. van Hulst? klik hier

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Capri CA-10

Capri CA-10

€ 599,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid