]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | LEVENNADEDOOD | THEOSOFIEENANTROPOSOFIE |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Theosofie en antroposofie

Door Myriam L. van Hulst

 


Theosofie: zeven sferen

Volgens de theosofie zijn we geestelijke, eeuwige wezens, gevangen in een lijf. Wanneer we sterven, worden we bevrijd van de ‘ketenen van het lichaam’. Ons karakter verandert daarbij niet.

We komen na de dood terecht in een hiernamaals dat bestaat uit zeven sferen. De drie onderste vormen de onderwereld en de drie bovenste, de hemelse sferen, vormen het zomerland. Nummer zeven is een tussensfeer, vergelijkbaar met het christelijke vagevuur, waar je verlost kan worden van je zonden. Je komt terecht in de sfeer die het beste past bij hoe je het hiernamaals in je wensen, verlangens en angsten verwachtte. Er is dus geen God die over je oordeelt; hemel en hel zijn geen plaatsen, maar toestanden van bewustzijn. Iedereen kan op elk moment opstijgen binnen de sferen.

Nadat het ‘zelf’ een tijdje heeft rondgezworven over de zeven ‘heilige planeten’ (de zeven sferen in het hiernamaals), wordt het ‘ego’ wedergeboren in een nieuw lichaam. De theosofie gaat, net als de Indiase religies, uit van karma dat de wedergeboorte bepaalt. Als je vrij bent van karma en de hoogste sfeer in het hiernamaals bereikt hebt, kan je reïncarneren om de schepping te helpen vervullen. Het uiteindelijke doel van de schepping is de volmaaktheid van de mensen op alle zijnsniveaus.

 

Antroposofie: ontwikkeling van de mensheid

Zoals je na een nacht slapen nog steeds dezelfde persoon bent als de vorige dag, zo ben je na de periode tussen dood en geboorte nog steeds hetzelfde individu als voordat je stierf. Je bent alleen wat ervaringen rijker. Het doel van het leven is volgens de antroposofie dat je je ontwikkelt, en voor totale ontwikkeling zijn meerdere levens nodig. De dood is daarmee het begin van een nieuw leven. Na de dood blijft je geest bestaan, lichaam en ziel leg je af. Er volgt een tussenperiode waarin de geest zich ontwikkelt, en waarin je ervaringen uit het afgelopen leven omvormen tot voorwaarden voor het volgende leven (karma). Geest en karma worden wedergeboren in een nieuw lichaam.

Het doel in de antroposofie is een wereld vol wijsheid, vrijheid en liefde. Door persoonlijke ontwikkeling zal de totale mensheid zich ontwikkelen.

 

 

Meer lezen over Artikelen over ouderdom, ziekte en dood in het licht van de theosofie: www.theosofie.net   Meer lezen over Hoe denken antroposofen over karma en reïncarnatie? , tekst van theoloog en biografisch consulent Lili Chavannes: www.antroposofie.nl

 

© Myriam L. van Hulst. Meer weten over Myriam L. van Hulst? klik hier

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Capri CA-10

Capri CA-10

€ 599,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid