]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | LEVENNADEDOOD | HEDENDAAGSESPIRITUALITEIT |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Hedendaagse spiritualiteit

leven_na_de_doodDoor Myriam L. van Hulst


Er zijn veel esoterische, mystieke en spirituele stromingen in de wereld, die allemaal hun eigen ideeën hebben over een leven na de dood. De meeste hiervan zijn beïnvloed door oosterse religies als hindoeïsme en boeddhisme. Sommige van deze stromingen bestaan al een tijdje en hebben een duidelijke naam en overtuiging. Andere stromingen zijn nieuwer en hebben geen overkoepelende term. Er zijn binnen die stromingen veel verschillen in opvattingen, maar ook veel overeenkomsten. Ik vat sommige overtuigingen samen onder de naam hedendaagse spiritualiteit.


Leven als leerschool
Binnen de hedendaagse spiritualiteit gaat men er over het algemeen vanuit dat de mens een vonkje van een oneindige God of Energie is. Wij zijn Goddelijke wezens, maar hebben dat door onze angsten en door het leven in een lichaam niet in de gaten. In het algemeen geldt ook een geloof in reïncarnatie. De meeste stromingen geloven in een onsterfelijke ziel, die zijn eigen wedergeboorte kiest. Sommige groepen geloven daarbij in de werking van karma, terwijl andere geloven dat we een totaal vrije keuze hebben in onze wedergeboorte.

Vóór we incarneren, stellen we onszelf bepaalde doelen die we willen bereiken. We kiezen vervolgens een omgeving waarin we een goede kans maken om die doelen te bereiken. Willen we bijvoorbeeld een onvoorwaardelijk vertrouwen in onszelf en anderen bereiken, dan zullen we een gezin uitkiezen met ouders die niet te vertrouwen zijn. Want als we er in die situatie in slagen (om onszelf onvoorwaardelijk te vertrouwen), dan zal het ons in elke situatie lukken.

Veel spirituele stromingen zien het leven op aarde als een leerschool. In elk leven proberen we ons dingen eigen te maken, en groeien we een stukje verder. We zijn pas klaar in dit leven als we bepaalde doelen hebben bereikt. Zoals de Amerikaanse schrijver Richard Bach schrijft in één van zijn boeken: “Hier is een test om uit te vinden of uw missie op aarde beëindigd is: Als u leeft, is het niet zo.”


Leven als spel
Andere stromingen zien het leven op aarde als een groot spel dat we met ons allen spelen. De aarde is ons speelbord, en het hoogste doel van het spel is om ons te herinneren wie we zijn. Als we ons herinneren dat we Goddelijke wezens zijn, kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen voor ons leven en voor alles wat er in ons leven gebeurt, wij hebben immers zelf gekozen om aan dit spel mee te doen. Dan zullen we ons ook realiseren dat we een Goddelijke kracht hebben, waarmee we onze eigen werkelijkheid scheppen. Als we ergens bang voor zijn, zal precies dat gebeuren. Maar als we vertrouwen hebben dat er iets moois op ons pad zal komen, dan zal dat ook zo zijn. Dit is vergelijkbaar met de boeddhistische visie op karma: onze gedachtepatronen (ons karma) bepalen wat er in ons leven gebeurt. Wanneer we sterven vallen deze gedachtepatronen weg en beseffen we weer wie we zijn. We komen ‘thuis’. Hoe je die thuiskomst ervaart, is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt.Licht aan het eind van de tunnel
In het algemeen wordt er vanuit gegaan dat je, wanneer je ziel je lichaam verlaat, wordt opgewacht door ‘begroeters’. Dit kunnen mensen zijn die je tijdens je afgelopen leven gekend hebt, maar het kunnen ook engelen of andere ‘lichtwezens’ zijn. Zij staan aan het andere einde van een tunnel. Het zou kunnen dat je bang wordt door deze onverwachte ervaring, en je daarom vastklampt aan je aardse leven. Zielen die dat doen, gaan niet door de tunnel, en blijven rondspoken op aarde. Maar als je niet bang bent, loop je de tunnel in en zal je aan het einde een licht zien. Afhankelijk van hoe je in het leven staat op het moment van sterven, kom je op een bepaald niveau terecht, waar je rustig kan wennen aan je nieuwe omgeving. Als de ziel moe is, volgt er eerst een periode van rust.


Wennen aan ‘thuis’
Dan volgt een terugblik op je leven. Veel mensen ervaren deze ‘film’ op het moment dat ze sterven. Dat kan omdat aan ‘de andere kant’ geen tijd bestaat zoals op aarde. Nadat je de film van je leven hebt bekeken, ontmoet je je mentor. Dit is iemand die je in het afgelopen leven gekend hebt, en die eerder is overleden. Hij zal je helpen wennen aan je nieuwe omgeving, en zal met je meegaan als je bij je eigen begrafenis of crematie wilt zijn. Veel nabestaanden voelen tijdens de afscheidsplechtigheid de aanwezigheid van de overledene; volgens de hedendaagse spiritualiteit is de ziel er vaak werkelijk bij.

De ziel went steeds meer aan zijn nieuwe omgeving, en herinnert zich steeds meer van dit ‘thuis’. Hij ontmoet oude vrienden, en verkent de wereld waarin hij zich bevindt. Het is een wereld vol liefde en schoonheid. De ziel realiseert zich dat hij de schoonheid van de aarde niet gezien heeft, terwijl hij zijn leven daar leidde. Hij neemt zich voor dat hij, wanneer hij naar de aarde terugkeert, goed naar de mooie dingen om zich heen zal kijken. Dan sluit hij contracten af over de lessen die hij in zijn volgende leven wil leren, en reïncarneert op het moment dat hij dat zelf wil, in een omgeving die hij zelf uitkiest.


Contact met de doden
De hedendaagse spiritualiteit gaat er over het algemeen vanuit dat het mogelijk is om contact te hebben met overleden dierbaren en andere ‘geesten’. De geesten zijn overal om ons heen en kunnen met iedereen contact zoeken, en doen dat ook regelmatig. Maar omdat contact met overledenen in onze rationele maatschappij als vreemd en onmogelijk wordt beschouwd, laten de meeste mensen dit soort contacten niet toe. Ze gooien als het ware de deur voor de neus van hun dierbaren dicht. Dat doen ze natuurlijk niet bewust. Doordat de meeste mensen niet openstaan voor het bestaan van geesten, merken ze er niets van wanneer een geest contact met hen probeert te leggen. Daarom openbaren de geesten zich vaak via een medium. Dat is volgens de hedendaagse spiritualiteit niet iemand met speciale gaven, want iedereen zou een medium kunnen zijn. Het is gewoon iemand die wèl open staat voor geestelijke contacten, en die geoefend is in de omgang met wezens van ‘de andere kant’.

 

 

Meer lezen over bijna doodervaring: www.merkawah.nl

 

© Myriam L. van Hulst. Meer weten over Myriam L. van Hulst? klik hier

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Capri CA-10

Capri CA-10

€ 599,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid