]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | JONGERENENDEDOOD | INROUW |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Jongeren in rouw

Door Janie van de Pas

 

Als er een dierbare sterft begint voor de nabestaanden een moeilijke tijd. Iedereen zal het verlies moeten verwerken, en dit doet iedereen op zijn eigen manier. Jongeren hebben vaak nog nooit hoeven te rouwen. Daarom weten ze nog niet hoe ze er mee om moeten gaan. Hoe gaan jongeren met het verlies van een dierbare om? Vijf jongeren aan het woord.

Rouwen is een zware taak voor iedereen, en dat geldt zeker voor jongeren. Ze zijn druk bezig met de ontwikkeling naar volwassenheid. School, vrienden en op zoek zijn naar hun eigen identiteit zijn in deze levensfase erg belangrijk. Waar volwassenen tijdelijk rustig aan kunnen doen, kunnen jongeren niet stoppen met ontwikkelen. Daardoor gaan ze vaak gewoon door met het gewone leven als er iemand sterft. Zonder daarbij tijd te nemen om de dood van de dierbare te verwerken. De klap komt dan later en vaak harder aan.

Het beste is om over het verlies te praten. Jongeren zijn geneigd om dit niet te doen, omdat ze bang zijn dat ze er iemand mee lastig vallen. Wanneer het een sterfgeval in de familie betreft willen zij hun ouders niet extra belasten. Vrienden weten vaak niet hoe het is om iemand te verliezen. Uit angst om niet begrepen te worden zwijgen zij over het verlies. Ze willen stoer en sterk zijn, en ze denken dat ze dat niet zijn als ze rouwen. Toch zullen ze ooit het verlies moeten verwerken. Het beste is om de jongeren te steunen en te laten weten er voor hen te zijn.

jongeren_dood 

Roel (19 jaar) heeft voor het eerst gerouwd toen zijn grootvader, in zijn bijzijn, overleed. “Bij mijn andere grootvader was ik te jong om het te beseffen.” Het verlies was nu dan ook vreemd en onwerkelijk voor hem. “Het drong langzaam tot me door dat ik hem nooit meer zou zien. Toch was het ‘mooi’ om het te zien gebeuren en ‘fijn’ dat het ineens kwam en dat ik hem niet zag aftakelen.” Het onwerkelijke gevoel zakte bij Roel na verloop van tijd. Het echte verwerken kwam echter pas later. “Ik heb er in het begin weinig over gepraat. Pas een jaar later ging ik er met mijn vriendin over praten. Een paar maanden daarna had ik het verlies pas echt verwerkt. Nu mis ik hem vooral op tijden waarop ik hem eigenlijk zou zien, zoals verjaardagen en met kerst.” Roel denkt nog regelmatig aan zijn grootvader, maar heeft zijn dood inmiddels wel verwerkt.

Voor Marianne (20 jaar) is het verlies nog te kort geleden om het te hebben verwerkt. Haar tante stierf twee maanden geleden onverwacht. Waardoor is nog onbekend. “Het voelde heel onwerkelijk, er was veel ongeloof omdat het zo plotseling was.” Marianne zit nog volop in het rouwproces. “We praten er over en ik was er vooral in het begin veel mee bezig. Ik heb namelijk meegewerkt aan het misboekje voor de avondwake. En ook nu ben ik er nog veel mee bezig omdat ik meehelp met het leegruimen van haar huis. Ook komt mijn tantes post bij ons thuis aan.”

Marianne kon gelijk beginnen met het verwerken van haar verlies. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk. Thijs (26 jaar) was namelijk pas vijf toen hij zijn moeder verloor aan kanker. Op die leeftijd had hij nog niet precies door wat er gebeurde. “Het verwerken kwam pas later, toen ik twaalf was. Ik ging toen vaker aan mijn moeder, en haar dood, denken. Daarnaast ging ik me ook bedenken wat ik nog van haar wist en wat ik nog wilde weten. Ook ging ik op zoek naar foto’s.” Thijs denkt nog vaak aan zijn moeder, al is dat niet dagelijks. “Ik denk vooral aan haar op momenten dat ik op mezelf wordt gewezen en mezelf analyseer.” Dit verlies heeft voor hem weinig veranderd aan zijn kijk op de dood. “De dood is altijd onwerkelijk. Ik denk niet dat er iets is na de dood, dat heb ik nooit gedacht.”

Voor Miranda (19 jaar) veranderde de dood van haar grootvader wel haar kijk op de dood. Haar grootvader was namelijk erg ziek. “We wisten al meer dan een jaar dat hij zou overlijden. Hij had veel pijn en dus was het beter voor hem dat hij stierf. Ik hoop dat ik nooit zo hoef te lijden als mijn grootvader. Daarom ben ik nu ook voor euthanasie als mensen veel moeten lijden.” Miranda heeft de dood van haar grootvader verwerkt door er over te praten met haar ouders. Ze denkt nog wel eens aan hem, maar niet vaak.

Ook bij Mariëlle (20 jaar) is haar kijk op de dood veranderd. Ze verloor toen ze klein was haar grootvader en tante. “Ik vond het toen wel erg, maar later herinnerde ik me niet meer zoveel van mijn grootvader en tante.” Toen ze op de middelbare school zat stierf een jongen waarmee ze op het internaat had gezeten. Daarna heeft ze nog een andere tante verloren. “Deze verliezen hebben een grote indruk op me gemaakt, vooral omdat ik oud genoeg was om het bewust mee te maken.” Mariëlle probeerde gewoon door te gaan met de gewone dingen in haar leven, maar praatte wel veel over de verliezen. “Het verwerken heeft toch wel een paar jaar gekost. Het duurde een tijd voordat ik over ze kon praten of nadenken zonder verdrietig te worden. Nu heb ik vooral fijne herinneringen aan ze. Al vind ik het soms nog wel moeilijk dat ze zo jong dood zijn gegaan, vooral voor hun directe familie.” Ondanks dat Mariëlle al verschillende dierbaren heeft verloren is ze niet bang geworden voor de dood. “Ik geloof dat ik na mijn dood naar de hemel ga, dus dat is een prettig vooruitzicht. Maar ik wil wel oud worden, ouder dan die jongen en mijn tante in ieder geval.”

 

Iedereen verwerkt de dood van een dierbare anders. De omstandigheden waaronder de persoon is gestorven hebben invloed op het verwerkingsproces. Was het plotseling of ging het al langere tijd slecht met hem of haar? Het verwerken van een verlies blijft echter zwaar, zeker voor jongeren. Daarom is het goed om met ze over het verlies te praten. Zodat de jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan.

Zie ook: Rouw op je dak wordt goed ontvangen
Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid