]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | JONGERENENDEDOOD | DEEIGENDOOD |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Jongeren over hun eigen dood

Door Janie van de Pas

De dood van een jongere is een onvoorstelbare klap. Het is niet natuurlijk om op jonge leeftijd te sterven. Hierdoor is het moeilijk om dit verlies om te gaan, of om er zelfs over te praten. Maar denken jongeren zelf wel na over hun eigen dood? Zeven jongeren aan het woord.

Nadenken over eigen dood
Jaarlijks sterven duizend jongeren tussen de vijftien en dertig jaar oud. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals ziekten of een verkeersongeval. De jeugd weet dat dit kan gebeuren en denkt er dan ook wel eens aan. Ook Thijs (26 jaar) heeft bepaalde gedachten over zijn eigen dood. “Ik denk er wel over na, maar niet vaak. Dood gaan we allemaal en het kan elk moment over zijn. Maar er elk moment aan denken gaat te ver”.

De dood van een bekende kan een reden zijn om ook aan de eigen dood te gaan denken. Marianne (20 jaar): “Na het plotselinge overlijden van een klasgenoot van de basisschool ging ik ook meer nadenken over mijn eigen dood”. Ook Lisanne (19 jaar) denkt soms aan haar eigen dood. “Ik denk eraan als ik geconfronteerd wordt met het leed van anderen.”

Ook zijn er jongeren die helemaal niet over hun eigen dood denken. Gewoon omdat ze het geen prettig idee vinden, of omdat het nu niet waarschijnlijk lijkt. Emma (16 jaar): “Ik ga er altijd maar van uit dat ik oud zal worden. Misschien omdat dat makkelijker is”.

 

Oorzaak
Ziekten zijn de grootste oorzaak van de dood op jonge leeftijd. Bijna 51% van de overleden jongeren is hierdoor omgekomen. Van de ziekten is kanker het vaakst de doodsoorzaak. Zestien procent van de overleden jongeren is aan deze ziekte gestorven. Dit wordt door jongeren dan ook vaak als reden genoemd waardoor ze eerder zouden kunnen sterven. Naast kanker zijn hart- en vaatziekten (7,6%), ziekten aan het zenuwstelsel (5,7%) en aan ademhalingsorganen (2,4%) de belangrijkste ziekten waar jongeren aan sterven.

Tegenover de ziekten staan oorzaken als zelfmoord, geweld en ongevallen. Deze verliezen zorgen meestal voor een enorme schok bij familie en vrienden, doordat ze zo plotseling zijn. Toch sterven jaarlijks vijfhonderd jongeren, tussen de vijftien en dertig jaar, aan een niet natuurlijke dood. Ruim twintig procent van de jongeren sterft in het verkeer. Dit is dan ook de grootste oorzaak van het (plotseling) overlijden onder jongeren. Zelfmoord is met ruim negentien procent de tweede. Terwijl het aantal doden door een ongeval daalt, blijft het aantal zelfmoorden onder jongeren stijgen.

De meeste jongeren weten dat als ze vroegtijdig overlijden, ze de grootste kans hebben door kanker of een ongeval om het leven te komen. De kans dat ze dit echter overkomt is gering (slechts 0,034%).

 

Bekendheid van de wensen
Als er over de eigen dood wordt nagedacht, denkt men vooral na over de gevolgen. Hugo (18 jaar): “Ik vind het een verschrikkelijk idee dat je je vrienden en familie moet achterlaten”. Over de begrafenis of crematie wordt minder nagedacht. Soms wordt er wel vluchtig over nagedacht, bijvoorbeeld over de muziek en of ze een begrafenis of crematie willen.

Zelden wordt dit besproken met familie en vrienden. Dit heeft verschillende redenen. Zo is er altijd nog het taboe rondom het onderwerp. Miranda (19 jaar): “Ze weten niet echt wat ik wil omdat ik het raar vind om daar over te beginnen”. Andere praten er niet over omdat het ze niet zoveel uitmaakt. Thijs: “Ze weten niet precies wat ik wil, maar voor een groot deel is het ook wat zij willen. Zelf krijg je er toch weinig van mee”.

Het taboe rondom het onderwerp is in sommige families al wel verdwenen. Emma: “We hebben het er thuis wel eens over. Ik denk dus wel veel na over dood gaan, ook al denk ik niet aan een vroege dood. Ik weet ook wat mijn ouders en zussen willen”. Ook Mariëlle (20 jaar) heeft geen probleem met het onderwerp. “Mijn moeder weet wat ik wil als ik sterf en mijn vriend volgens mij ook.”

 

Donorschap
Over het donorschap is vaker nagedacht dan over de begrafenis of crematie. Dit komt onder andere omdat iedereen van achttien jaar en ouder een donorformulier thuis gestuurd heeft gekregen. Voor sommigen is het donorschap nog een eng idee, maar de meesten vinden het een mooi idee. Emma: “Ik ben donor want ik vind het mooi dat je anderen nog kunt helpen als je er zelf niet meer bent. Er zijn zoveel mensen die bijvoorbeeld een nieuw hart nodig hebben. Het is toch mooi als je zoiets voor iemand kunt doen als je jong sterft?”. De redenen om geen donor te worden zijn weerzin en de angst om te vroeg dood te worden verklaard.

Familieleden en vrienden worden vaak niet op de hoogte gebracht of een jongere donor wil worden. Het aantal geïnformeerde kennissen stijgt wel door het uitdelen van het donorcodicil en de tv-reclames. Vooral de jongeren die wel donor willen worden laten dit ook weten via het donorcodicil.

Ondanks het steeds bekender worden van het donorschap blijft de dood altijd nog een taboeonderwerp. Vooral over de dood bij jongeren wordt maar weinig gesproken. Toch kan het goed zijn om kenbaar te maken wat de wensen zijn van jong en oud. Daarom is het goed om er met elkaar over te praten, zodat het taboe langzaam plaats zal maken voor openheid.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

De laatste eer in een luchtballon

De laatste eer in een luchtballon

€ 113,45
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid