]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | DONORREGISTRATIE | AFSCHEID |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Is afscheid nemen van een donor mogelijk?

Er is altijd voldoende tijd voor afscheid van de overleden dierbare. Ook hoeft de begrafenis of crematie niet uitgesteld te worden vanwege de donatieprocedure. De overledene blijft soms een halve tot een hele dag langer in het ziekenhuis. Dit hangt af van hetgeen wordt gedoneerd.

Bij de donatie van organen is het mogelijk afscheid te nemen zowel voor als na de donatie. De tijd tussen de vaststelling van de hersendood en de daadwerkelijke operatie is meestal 4 tot 12 uur. Tot die tijd blijft de overledene op de IC-afdeling aan de beademingsmachine. Dit is noodzakelijk omdat vitale organen constant zuurstof nodig hebben. De nabestaanden mogen over het algemeen bij de overledene blijven tot aan de donoroperatie.

Het is echter niet mogelijk erbij te zijn wanneer de beademingsapparatuur wordt uitgeschakeld, dat gebeurt namelijk op de operatiekamer. Sommige nabestaanden vinden het moeilijk om afscheid te nemen van de hersendode donor vóór de uitname-operatie omdat de donor er niet dood uitziet. Daarom willen veel nabestaanden na de operatie (die ongeveer 3 tot 6 uur duurt) opnieuw afscheid nemen van de overledene.

De donor heeft na de donoroperatie een intens bleke kleur, veroorzaakt door bloedverlies tijdens de donoroperatie. Deze kleur kan, als daar prijs op gesteld wordt, door bijvoorbeeld verplegend personeel of de begrafenisondernemer worden gecamoufleerd.

Bij de donatie van weefsel is het ook mogelijk afscheid te nemen. Het tijdstip van de operatie is afhankelijk van het type weefsel en koeling. Als het lichaam van de overledene binnen 3 uur wordt gekoeld, is het vaak tot 24 uur na overlijden nog mogelijk weefsels uit te nemen voor transplantatie. Is het lichaam niet gekoeld, dan moet de uit- of afname binnen 12 uur na overlijden plaatsvinden. Behalve hartkleppen en bloedvaten: deze weefsels moeten binnen 6 uur uitgenomen worden.

Weefsels worden uitgenomen door een speciaal uitnameteam. Gaat het om hoornvliezen, huid, bloedvaten en hartkleppen, dan gebeurt dit meestal in de obductiekamer, het mortuarium van een ziekenhuis of in het uitvaartcentrum. Bij bot en pezen moet dit in verband met de steriliteit altijd plaatsvinden in een operatiekamer van een ziekenhuis. De uitgenomen botdelen worden vervangen door protheses.

Bron en meer informatie: NIGZ Donorvoorlichting

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Spelend rouw verwerken

Spelend rouw verwerken

€ 425,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid