]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | BIJNA-DOODERVARING | BOEKBESPREKING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Eindeloos bewustzijn

Door Mariëlle de Waardt

Sinds cardioloog Pim van Lommel een boek heeft geschreven over bijna-doodervaringen, is hij een veelgevraagd spreker. Van talkshows tot kerken en congreszalen, hij is overal te vinden. Zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’ is dan ook een bestseller. Een recensie.

Met het boek ‘Eindeloos bewustzijn’ begeeft cardioloog Pim van Lommel zich op het gebied van de parapsychologie. Aan de hand van zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE’s) probeert hij te bewijzen dat er leven na de dood is. De ervaringen van talloze mensen zijn volgens hem het bewijs dat de ziel voort leeft na het overlijden. Een interessant onderwerp, maar niet direct een makkelijk boek om te lezen. Van Lommel geeft aansprekende voorbeelden, maar gaat vooral diep in op wetenschappelijke zaken. De lezer waant zich af en toe bij een les biologie of natuurkunde. Vooral zijn uitleg over kwantumfysica zal veel mensen boven de pet gaan.

Kort gezegd denkt Van Lommel dat de menselijke ziel onsterfelijk is. Na het overlijden gaat de ziel verder op een ander niveau van bewustzijn. Mensen met een BDE vangen een glimp op van hoe dit zal zijn. Opvallend is dat hun ervaringen in grote lijnen hetzelfde zijn. Ze verlaten hun lichaam, en zien zichzelf in het ziekenhuis liggen. Ze horen vaak de artsen over hen spreken. Dat mensen echt buiten hun lichaam kunnen treden, staat voor Van Lommel vast. De patiënten weten na afloop vaak dingen te vertellen over hun behandeling die zij niet kunnen weten omdat ze bewusteloos waren. Zo is er het voorbeeld van een man wiens kunstgebit uit werd gedaan tijdens het reanimeren. Hij wist precies te vertellen waar de verpleegster het had neergelegd.

Andere typische BDE’s ervaringen zijn door een tunnel naar het licht gaan, op een vredige plek terecht komen, engelen of lichtwezens ontmoeten en herenigd worden met overledenen. De terugkeer naar het leven en dus hun zieke lichaam valt veel patiënten zwaar. Maar buiten deze ervaringen om zijn er wel verschillen tussen BDE’s. Sommige mensen ervaren geen vrede maar angst en volslagen duisternis. Dit wordt een helle-ervaring genoemd. De één spreekt van reïncarnatie, de ander van een soort paradijs. Eén vrouw vertelt in het boek over een stroom energie waar zij haar ziel aan toe kon voegen. Haar ervaring is een stuk abstracter dan die van mensen die hun overleden grootouders zagen. Deze verschillen kan Van Lommel niet verklaren.

Tenslotte gaat hij in op wat allerlei religies en filosofieën over de dood te zeggen hebben. Ook hier zijn er grote lijnen te ontdekken, maar verschillen veel details. Misschien hebben persoonlijke overtuigingen toch invloed op de aard van de BDE. Van Lommel geeft niet precies aan wat hij zelf gelooft, maar lijkt naar oosterse ideeën zoals reïncarnatie te neigen. Over religie en BDE’s had Van Lommel nog wel iets meer kunnen zeggen.

Of ‘Eindeloos bewustzijn’ een boeiend boek is, hangt van je verwachtingen af . Wil je vooral lezen over BDE’s, dan kan je beter een boek nemen dat zich echt op de ervaringsverhalen concentreert. Van Lommel’s verhaal gaat grotendeels over zijn onderzoek en is geen luchtig leesmateriaal. Wie geïnteresseerd is in de wetenschappelijke achtergronden van bijna-doodervaringen, zal dit boek zeker interessant vinden. Lezers die hiervan houden kunnen zich helemaal in de theorieën over BDE’s vastbijten.

Pim van Lommel - Eindeloos bewustzijn.  Uitgeverij Ten Have, ISBN 978 90 259 5778 0.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Wade Yin Yang

Wade Yin Yang

€ 695,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid