]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | BEKENDENBEGRAVEN | JOSBRINK |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Jos Brink

alt

In de rubriek Bekend en Begraven ga ik op bezoek bij het graf van een overleden bekende Nederlander. Geregeld komt het voor dat je op televisie, internet of teletekst ziet dat een bn’er is overleden en dan komt het besef dat diegene niet meer in de openbaarheid zal verschijnen. Wat volgt zijn hooguit wat beelden van de begrafenis of wat rouwende familieleden maar dan is het over. Doodeenvoudig.nl is benieuwd naar de laatste rustplaats van die ooit zo beroemde persoonlijkheid. Valt het graf net zo op als toen hij of zij nog leefde? Of juist niet? Als eerste ga ik op bezoek bij de laatste rustplaats van, Jos Brink.

Door Joost Pepping

 

Als 22-jarige ken ik net als waarschijnlijk veel andere jonge volwassenen Jos Brink vooral van het televisieprogramma ‘Wedden, dat?’. Het programma was spannend en spectaculair. Waaghalzen met veel vertrouwen in eigen kunnen sloten de gekste weddenschappen af in de studio met bekende Nederlanders die te gast waren. Als de bn’er een weddenschap verloor stond er vaak een hilarische tegenprestatie tegenover.

Jos Brink was niet alleen televisiepresentator maar onder andere ook cabaretier, toneelspeler, schrijver en zelfs producent. Duidelijk is wel dat de man kleurrijk was en zeer begaan met zijn medemens. Hij kon met gemak in de openbaarheid praten over zijn homoseksualiteit en hij wist hoeveel mannen daar moeite mee hadden. Hij hielp veel ‘geheime’ homoseksuelen met hun probleem.

Al met al was Brink een man die veel in de belangstelling stond en daar ook van hield. Hij wist ook hoe zijn eigen begrafenis eruit moest komen te zien. Zo is te lezen in dit citaat uit een interview dat Brink een aantal jaar geleden hield met uitvaartverzekering DELA:

“Ik heb aangegeven dat ik vanuit Carré wil worden begraven. Daar is de openbare wake. Zo hoort dat bij acteurs. Vandaar naar mijn kerk De Duif, een kippeneindje verderop, voor de uitvaartdienst. Dan naar Westgaarde, met een lekkere hap en snap na afloop. Dus niet dat kopje koffie en een plakkie cake, waardoor de mensen nog dieper in de put raken. Op mijn uitvaart is het een vrolijk samenzijn met buffetten en drank. Het ouderwetse begrafenismaal, zullen we maar zeggen, en die waren er niet voor niets. En dan maar hopen dat mensen mij herinneren als een man die zijn best heeft gedaan in het leven. Maar uiteindelijk geldt: Wanneer je dood bent groeien alle bomen door en is de groenteman om negen uur weer open.”

Op 23 augustus 2007 is Jos Brink uiteindelijk niet begraven op begraafplaats Westgaarde, maar op ‘De Nieuwe Ooster’. Eveneens in Amsterdam. Zijn uitvaart kreeg veel aandacht van fans en media. Naast natuurlijk familie en vrienden hadden enkele duizenden mensen zich verzameld bij theater Carré en langs de route richting zijn laatste rustplaats om hem zijn laatste eer te bewijzen. Zoals hij dat zelf graag wilde hebben dus, als een echte acteur.

 

Het graf van Jos Brink alt

Na binnenkomst op het terrein van begraafplaats “De Nieuwe Ooster”, gelegen aan de Kruislaan, besluit ik bij een serviceloket te vragen hoe ik bij het graf van Jos Brink kom. De man kreeg waarschijnlijk vaker zulke verzoeken want hij overhandigde zonder wat te zeggen een A-4 met daarop een plattegrond van de overleden bn’ers die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden. Lopend richting het graf van Brink passeer ik ook die van Majoor Bosshardt en Wally Tax.

 

Na vijf minuten lopen en donkere wolken op komst, waarin onweersbuien liggen verscholen, kom ik voor het graf van ras-entertainer Jos Brink te staan. Omgeven door oudere graven die er zeker al wat langer liggen valt vooral op dat Brink nog veel bezoek krijgt. Zeker geen graf met verwelkte bloemen of dichtgegroeid met mos. Voor de plek staat een bordje met de mededeling dat iedereen welkom is om zijn graf te bezoeken.

Hoewel Brink al meer dan een jaar geleden is overleden staat er nog geen grafsteen. Na wat navragen bij de beheerder van begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’ blijkt dat daar niets gek aan is en volgens de man kan dat soms wat langer duren. Dat komt dus nog. Wel is tussen de vooral roodgekleurde bloemen en kleine plantjes een klein kunstvormpje te zien. Het is een gele vlinder met een persoonlijke tekst waaruit blijkt hoezeer de man, die ooit durfde Koningin Juliana live op televisie een zoen te geven, geliefd en gemist wordt.

Jos Brink was gelovig en ook nog pastor-predikant in ‘zijn’ kerk De Duif. Hij heeft menigmaal stervende mensen gesteund richting het einde van hun leven. Dat hij geloofde dat er meer was tussen hemel en aarde is aan zijn rustplaats ook te zien. In het midden van zijn graf staat een portret van Brink met rechtsboven een klein beeldje van Maria. Voor het portret is een knielend engeltje te zien.

Knuffeltjes en beeldjes van kleine poesjes of katjes op zijn graf geven weer hoezeer Jos Brink verknocht was aan zijn huisdieren. Één van de ruim 45 boeken die hij heeft geschreven is ‘De Grote Kattelogus’. Een boek over de drie katten die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. De diertjes staan zo opgesteld dat het lijkt alsof ze naar de foto van Jos Brink kijken.

Terwijl ik nog even het graf van de overleden bn’er bekijk begint het te miezeren. De donkere onweerswolken ontspannen zich en laten de zware last van regendruppels vallen. Bliksemflitsen laten zich ook zien. Nadat ik ben weggelopen van het graf kijk ik nog eenmaal om. Zoals Jos Brink als cabaretier, acteur, presentator en toneelspeler opviel op de bühne denk ik dat hij vanuit de hemel wel met een blij gevoel naar beneden kan kijken. Door het grauwe weer en de ietwat droevige aanblik naar de omgeving van zijn graf vallen juist de felgekleurde bloemen op die zijn neergezet door familie, vrienden of oude fans.

Zoals Jos Brink in levende lijve kleur gaf aan de showbizz, geeft zijn graf nu kleur aan dat kleine plekje van begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’.

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Urn 103

Urn 103

€ 310,92
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid