]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | BEKENDENBEGRAVEN | JOOPDODERER |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Joop Doderer

Joop DodererIn de rubriek Bekend en Begraven ga ik op bezoek bij het graf van een overleden bekende Nederlander. Geregeld komt het voor dat je op televisie, internet of teletekst ziet dat een bn’er is overleden en dan komt het besef dat diegene niet meer in de openbaarheid zal verschijnen. Wat volgt zijn hooguit wat beelden van de begrafenis of wat rouwende familieleden maar dan is het over. Doodeenvoudig.nl is benieuwd naar de laatste rustplaats van die ooit zo beroemde persoonlijkheid. Valt het graf net zo op als toen hij of zij nog leefde? Of juist niet? Ik ga op bezoek bij de laatste rustplaats van, Joop Doderer.

 

Door Joost Pepping

 

 

 

"Als ik ze zie staan, met hun straatkrantjes, vind ik ze altijd iets zieligs hebben. Maar zoals ik graag aan het toneel wilde, zo willen zij waarschijnlijk dit leven leiden. Waarom? Het is me een raadsel. Ze weten het zelf niet eens. Als ze in een flatje zitten dan vliegen ze tegen het plafond aan. Ze lijken me niet echt ongelukkig, al zouden ze natuurlijk wel eens wat anders willen. Vooral in de winter. Dan staan ze daar met koude poten." Aldus Joop Doderer in een interview dat in 2001 is gepubliceerd in Het Haags Straatnieuws. (auteur: Sylvester Hoogmoed)

Uiteraard doelde Joop Doderer in het citaat op de hedendaagse zwervers die je vooral kunt aantreffen in de drukte van een grote stad. De acteur speelde zelf veertien jaar lang de zwerver Swiebertje, die het ene na het andere avontuur beleefde in een dorp waar niemand ooit de naam van heeft geweten.

Het ‘dorp’ had niet veel inwoners, er gebeurde uiteraard wel van alles. De soms wat brutale Swiebertje kreeg daar vooral veel problemen met de plaatselijk veldwachter bromsnor. Aan de andere kant kon hij juist wel goed overweg met juffrouw Saartje, de huishoudster van de burgermeester.

De serie Swiebertje, vanaf 1961 tot en met 1975 op televisie, was destijds vooral populair onder kinderen. Doderer, die in 1941 zijn carrière begon met een rol op het toneel in Madam Bovery,  is na zijn rol als Swiebertje nooit meer van dat stempel afgekomen. Bijna iedereen in Nederland bleef hem zien als die leuke zwerver met dat grappige mutsje op.

Er wordt in Nederland zelfs gesproken over het Swiebertje-effect wanneer een acteur een rol uit het verleden met zich meesleept en daardoor bijna geen andere rollen meer krijgt aangeboden.

Toch groeide Doderer uiteindelijk uit tot één van de meest ervaren acteurs/toneelspelers uit van Nederland. Hij speelde onder andere nog in de films Kruimeltje(1999) en Pietje Bell(2002). Op het toneel speelde hij in de kluchten De ware Jacob, Een fijne span en Drie is teveel.

Joop Doderer, ridder in de orde van oranje Nassau, overleed op 22 september 2005 in Roelofarendsveen aan de gevolgen van een hartaanval.

 

Het graf van Joop Doderer

Graf van Joop DodererNa toch al tien minuten intensief te hebben gezocht naar zijn graf ben ik het zat. Ik loop naar een medewerker van de onderhoudsdienst van begraafplaats Zorgvlied, en vraag waar Swiebertje ligt begraven. Op het moment van zeggen besef ik al dat ik een fout maak maar de man begrijpt me: ,,Swiebertje? Je bedoelt Joop Doderer waarschijnlijk. Als je dat paadje links afslaat zie je het graf aan de linkerkant.’’ Wanneer ik bij zijn graf aankom is mijn verspreking niet eens zo gek meer.

Het borstbeeld van de zwerver uit de televisieserie kijkt een beetje triest uit zijn ogen, alsof hij weer eens op zijn falie heeft gekregen van veldwachter bromsnor. Zijn hoofd steunt op zijn handen. Joop Doderer is na het stoppen van de serie nooit meer afgekomen van het Swiebertje-imago, en het beeld op zijn graf zal dit ook niet meer veranderen.

Acteur Joop Doderer stond in tegenstelling tot zijn alter ego Swiebertje juist bekend als een nette man, en dat is aan zijn graf ook te zien. Het ziet er heel goed bijgehouden uit en straalt vooral rust uit. Twee boeketjes met hyacintenbloemen fleuren het geheel op. Helemaal voor aan het graf van de man die drie keer getrouwd is geweest liggen twee rode, hartvormige omhulsels van glas. Op de rand van het borstbeeld bevinden zich nog twee kleine beeldjes van sneeuwpoppen, waar ongetwijfeld een verhaal achter zit.

Uit het grind op zijn laatste rustplaats komt een klein handje naar boven, alsof Doderer nog een klein beetje verbonden wil blijven met de bovenwereld. Op elke hoek van het graf staat een lantaarntje, met daarin een kaars.

De laatste rustplaats van Joop Doderer is er één zonder tierelantijnen. Het straalt eenvoud, orde en door de bloemen toch ook vrolijkheid uit. Het borstbeeld van de sympathieke Swiebertje is de link naar een verleden.

In 1975 vertrok Swiebertje na 20 jaar uit het ‘onbekende’ plattelandsdorpje in Nederland. Hij ging zijn zwerversbestaan voortzetten in Canada.

Joop Doderer overleed helaas in 2005, Swiebertje zwerft echter nog steeds rond. Als dat niet meer in Canada is, dan nog zeker wel in de herinneringen van al zijn fans.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid