]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | VERDERLEZEN | BEKENDENBEGRAVEN | HERMANBROOD |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Herman Brood

Herman BroodIn de rubriek Bekend en Begraven ga ik op bezoek bij het graf van een overleden bekende Nederlander. Geregeld komt het voor dat je op televisie, internet of teletekst ziet dat een bn’er is overleden, en dan komt het besef dat diegene niet meer in de openbaarheid zal verschijnen. Wat volgt zijn hooguit wat beelden van de begrafenis of wat rouwende familieleden maar dan is het over. Doodeenvoudig.nl is benieuwd naar de laatste rustplaats van die ooit zo beroemde persoonlijkheid. Valt het graf net zo op als toen hij of zij nog leefde? Of juist niet? Ik ga op bezoek bij de laatste rustplaats van, Herman Brood.

Door Joost Pepping

 

 

Als zanger had hij een typisch stemgeluid, als kunstenaar maakte Herman Brood kleurrijke schilderijen, als hoofdpersoon in documentaires en films trok hij veel aandacht en als mens leefde hij zich ontzettend uit. Herman Brood spoot, slikte en dronk veel in zijn leven. Op 11 juli 2001 sprong hij vanaf het Hilton hotel in Amsterdam zijn dood tegemoet.

Wanneer je Herman Brood in de laatste jaren voor zijn dood op tv voorbij zag komen was botweg gezegd, een afgetakelde man te zien. Hij liep als een tachtiger en praatte een beetje sloom. De excentriekeling blaakte niet van gezondheid. Dat is natuurlijk geen verrassing als je geleefd heb zoals hij.

Brood kwam als 18-jarige student van de kunstacademie, waar hij na drie maanden alweer vanaf werd gestuurd, terecht in The Moans, zijn eerste bandje. De band trad veel op in Duitsland, vooral voor soldaten van het Amerikaanse leger. De jonge muzikanten kwamen in die omgeving voor het eerst echt in aanraking met drank en drugs. De genotsmiddelen bleven vervolgens voor Herman Brood tot zijn overlijden een belangrijke rol spelen.

De carrière van Brood verliep in pieken en dalen. Hij speelde in bands als Cuby and the Blizzards en Herman Brood and His Wild Romance. Opvallend was vooral dat hij het nooit echt hield bij één formatie, hij vond vaak nieuwe muzikanten om mee te spelen.

Afkicken van drugs zat er helaas niet in voor Herman Brood. Meerdere pogingen mislukten namelijk. De vader van twee dochters (Lola en Holly) heeft de gevangenis, veel drugs en grote aantallen fans gezien. Een mooie toekomst zag hij op de 11e juli van 2001 echter niet meer zitten. Het gevallen lichaam van Herman droeg een briefje bij zich met de tekst: ‘Maak er nog een groot feest van’.

 

Voor personen uit zijn directe omgeving was de manier waarop Brood overleed geen echte verrassing. Op www.nubijlage.nl/ zegt de voormalige manager Koos van Dijk over de zelfmoord:

,,Dan zaten ze (Bart Chabot en Jules Deelder) samen van: Herman, als je dan springt, wordt het dan het Okura Hotel of het Hilton? Dan zei Herman: Als ik spring hoop ik me nog net om te kunnen draaien om onder het minirokje van het voorbijgaande meisje te kijken. Ik zei toen tegen journalisten dat het zo wel een beetje is ontstaan door erover te spreken.”

En boezemvriend Bart Chabot over de gedachte waar Brood al een tijdje mee rondliep, namelijk een keuze van springen van het Okura Hotel of het Hilton Hotel:

,, Nou ouwe reus, het Hilton is dichterbij, dus zou ik dat maar doen. Je kan haast niet meer lopen.’’

Waarop Herman Brood volgens Chabot met een lach reageerde. 

 

Het graf van Herman Brood

Graf van Herman BroodDe Amterdamse begraafplaats Zorgvlied is enorm. Voor bezoekers die daar nog nooit zijn geweest is het daar zoeken naar een speld in een hooiberg. Zorgvlied kent echter een hoofdpad die fungeert als een aorta, alle plekken worden erdoor met elkaar verbonden. Het pad lijkt speciaal te leiden naar de rustplaats van Herman Brood.

Het hoofdpad eindigt namelijk bij een rijtje graven, gelegd in de vorm van een halve maan. Het graf van de muzikale kunstenaar ligt precies in het midden. Meteen valt een beeld op dat aan het graf staat. Het is een engel met grote, sierlijke vleugels. Het moet gezegd, Brood ligt op één van de meest prominente plekjes van Zorgvlied.

De engel geeft zijn rustplek een mooi religieus en haast heilig tintje, wat eigenlijk wel grappig is wanneer je denkt aan het leven van Herman Brood. Hij heeft toch zo’n beetje alles gedaan wat god verboden heeft.

De artiest heeft uitbundig geleefd. Hij zocht met drugs en drank de grenzen op van wat zijn lichaam kon hebben. Op zijn graf staat een lege wijnfles en een Heineken bierblikje, met een roos erin, die al enigszins begint te verwelken. Ook een bloem bezwijkt dus op een gegeven moment door de alcohol, lijkt het aanzien duidelijk te moeten maken. Onder de engel staan zes ‘Brood-blauwe’ bloempotjes, die uitdagen om gevuld te worden.

Herman Brood zal bij het grote publiek waarschijnlijk altijd in gedachte blijven als een man die avontuurlijk leefde. Van een Sex, drugs en Rock ’n’ Roll leven als artiest, tot de ontwerper van inmiddels enorm populaire schilderijen. Uitbundig was het zeker. Maar wanneer je kijkt naar zijn mooie en bovenal rust uitstralende graf vergeet je dat vreemd genoeg.

 

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Spelend rouw verwerken

Spelend rouw verwerken

€ 425,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid