]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | UITVAARTKISTEN | VRIENDELIJK |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Milieuvriendelijke uitvaartkist?

De wet en besluiten op de lijkbezorging zijn zo opgesteld dat grafkisten het milieu zo min mogelijk belasten. Echter, hoe milieuvriendelijk is de grafkist eigenlijk. En welke kisten zouden een eco keurmerk verdienen?

Per jaar worden in Nederland zo’n 140.000 grafkisten gekocht. De meeste hiervan zijn gemaakt van hout of spaanplaat. De lijm, lak en verf die gebruikt worden bij de productie van de grafkisten kunnen behoorlijk milieubelastend zijn. Voor de massieve grafkisten moeten bomen gekapt worden, terwijl het maken van spaanplaat veel energie verbruikt. Bovendien bevat spaanplaat formaldehydegas dat milieuvervuilend is. Voor de afwerking van de grafkist van spaanplaat, maar ook voor de houten grafkisten wordt vaak milieubelastende lak of fineer gebruikt.

Hoe belastend een grafkist voor het milieu is, hangt van een aantal zaken af, zoals:

  • De energie die nodig is om de grondstoffen te winnen en te fabriceren.
  • Verontreiniging door gebruikte materialen (lijm, lak, verf, bekleding etc)
  • Biologische afbreekbaarheid (bij begraven)
  • Uitstoot bij verbranding (bij crematie)

Om de milieuvriendelijkheid van de grafkisten te bepalen, moeten al deze aspecten gewogen worden. Pas dan kan een zogenaamd eco keurmerk ingesteld worden. De kisten die momenteel als natuurvriendelijk aangeboden worden scoren niet op alle aspecten even goed. Ze kunnen wel als een alternatief voor de ‘gewone’ grafkist aangemerkt worden.

Voor de grafkist van wilgentenen worden geen bomen gekapt, maar worden de gesnoeide wilgentenen gebruikt. De wilgentenen zijn volledig en snel afbreekbaar, de grafkist wordt zonder lijm en verfstoffen gemaakt en bij crematie komen er geen schadelijke stoffen vrij. De wilgentenen grafkist is bovendien zeer sterk waardoor, in tegenstelling tot sommige rieten grafkisten, geen binnenkist nodig is. De bekleding is van ongebleekt katoen en het hoofdkussen is gevuld met hooi.

De grafkisten van (golf)karton, gerecycled papier en cellulosevezel zijn geheel biologisch afbreekbaar. Sommige van deze kisten kunnen met een fineerlaag (van biologisch afbreekbaar folie) worden geleverd. De uitstoot bij crematie is minimaal. Omdat de grafkisten licht zijn, kunnen zij ook makkelijker gedragen worden door nabestaanden.

Een ander alternatief is een houten grafkist die gemaakt wordt van bomen uit bossen waar herplanten verplicht is.

Tot slot belooft de grafkist die gemaakt wordt uit biopolymeren een alternatief voor de toekomst te zijn. De grafkist breekt snel af tot bio-moleculen en er wordt geen lijm gebruikt. De kist is bovendien licht in gewicht en er resteert een geringe hoeveelheid as na crematie. De ontwikkeling van een biopolymeer grafkist vindt plaats in samenwerking met bedrijven uit de verpakkingsindustrie. Indien kisten van biopolymeer beschikbaar zijn, bepalen de prijs en de acceptatie van de klant of deze ook werkelijk gebruikt gaat worden.

Doodeenvoudig zal in de toekomst blijvend aandacht aan de milieuvriendelijkheid van de verschillende grafkisten besteden.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid