]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | UITVAARTKISTEN | MODELLEN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Uitvaartkist modellen

 

Kapkist
In plaats van een platte deksel heeft de uitvaartkist een bewerkte, verhoogde deksel. De laatste jaren neemt de belangstelling voor dit model uitvaartkist weer toe.

 

Knikkist
De uitvaartkist heeft aan de zijkant een knik, waardoor de kist niet helemaal recht is (zie schematische weergave).

 

Rechte kist Knikkist

 

Countourkist
Dit is een nieuw model uitvaartkist, waarbij de hoeken rond zijn. Dit geeft de uitvaartkist een vriendelijker uiterlijk.

 

Amerikaanse uitvaartkisten
Dit zijn uitvaartkistn volgens Amerikaans model. De kisten zijn nogal prijzig en vallen onder de zogenaamde luxe kisten. Dat komt door de vorm (groot, veel detail en meestal met scharnier deksel) en door de gebruikte houtsoorten en de afwerking. Verder zijn ze volledig en vaak uitvoerig bekleed.

In Amerika maakt men vaak gebruik van kunststof of metalen binnenkisten. Dat mag in Nederland niet. De Amerikaanse uitvaartkisten die hier volgens de gebruikelijke kanalen verkocht worden voldoen aan de Nederlandse eisen. Het gaat bij de benaming Amerikaanse uitvaartkist dus om het toegestane model.

 

Design uitvaartkisten
Hoewel het standaard assortiment behoorlijk groot is, is er ook in de kistenwereld een plaats gereserveerd voor de zogenaamde design kisten. Bij het ontwerp van de uitvaartkist is extra aandacht besteed aan de vorm van de kist. Bij een aantal uitvaartkisten leidt dat tot een vorm die een bepaalde associatie heeft met de achterliggende opvatting over de dood (of de laatste reis). Maar het speciale kan ook in het gebruikte materiaal zitten. Verder zijn er ook kunstenaars en houtbewerkers die hun unieke vorm geïntroduceerd hebben. Een aantal designkisten wordt inmiddels op grotere schaal gedistribueerd, anderen moeten nog via de maker besteld worden. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de levertijd van een kist.
Enkele voorbeelden van designkisten zijn de Maanboot kist, de Ichthus kist, de Tunnel van oneindige rust, de Vier Jaargetijden kist, Cocon kisten.

Behalve designkisten zijn er ook zogenaamde kistlijnen, of “merken”. Kistenmakers bieden collecties aan met een speciale stijl uitvaartkisten, die over het algemeen handgemaakt zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde Tomba kisten, Naturalis kisten, en de Airbrush lijn. Deze zijn bij verschillende uitvaartverzorgers te bestellen.

 

Ontwerpen
Wanneer iemand meer tijd heeft (of neemt) bij de keuze van een uitvaartkist, dan kan een kist ook speciaal ontworpen worden. Er zijn verschillende kistenmakers en kunstenaars die deze mogelijkheid aanbieden. De laatste jaren is er een toename in het laten ontwerpen en bouwen van de eigen uitvaartkist bij terminale patiënten. Dit kan een manier zijn om om te gaan met en vorm te geven aan het eigen sterfproces. Bij het ontwerpen en bouwen van een uniek ontwerp moet rekening gehouden worden met een levertijd van een aantal weken, afhankelijk van het ontwerp.

 

Zelf samenstellen van een kist
Bij een aantal leveranciers van uitvaartkisten is het mogelijk om de kist zelf samen te stellen uit het bestaande assortiment. Er kan een keuze gemaakt worden uit een uitvaartkist, de afwerking, de bekleding en de sluitingen en handgrepen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om on-line de uitvaartkist samen te stellen. DOODeenvoudig hoopt binnen afzienbare tijd deze mogelijkheid te kunnen aanbieden. Tegen het betalen van een meerprijs kan bij de leverancier vaak wel voor een andere bekleding gekozen worden.

 

Opbaarplank
Het gebruik van de opbaarplank (of draagbaar) wint aan populariteit. De baarplank biedt de mogelijkheid de overledene nog aan te raken, of beter te zien. Dit kan in combinatie met het gebruik van een lijkwade, waar de overledene in ligt. Maar dat hoeft niet. De baarplank maakt het mogelijk het lichaam te vervoeren.

Er zijn verschillende modellen te bestellen. De meeste hebben een opstaande rand zodat het lichaam er niet af kan rollen bij vervoer. Dit is dan ook een vereiste bij de meeste crematoria en begraafplaatsen. Net als het gebruik van een deksel. Hierbij spelen praktische aspecten een rol. Maar ook om te garanderen dat er respectvol met een lichaam om wordt gegaan, is volledige “bedekking” van het lichaam noodzakelijk. Natuurlijk speelt ook een rol, dat het personeel van begraafplaatsen en crematoria niet met het lichaam wordt geconfronteerd tijdens het begraven of cremeren.

 

Baby- en kinderkisten
De variatie in baby- en kinderkistjes is de afgelopen jaren gegroeid. De tendens om alternatieven te bieden voor het standaard assortiment bij de gewone uitvaartkisten, is ook te zien bij de baby- en kinderkistjes. De eenvoudige houten uitvaartkistjes kunnen geleverd worden met ingelegde figuren, kunnen (zelf) beschilderd worden of zijn op andere manieren versierd. Er zijn een aantal bijzondere ontwerpen verkrijgbaar. Het Boswitje (een Cocon kist) is hiervan een voorbeeld. Maar er is ook een uitvaartkist in de vorm van bijvoorbeeld een auto verkrijgbaar. Behalve uitvaartkistjes zijn ook rieten mandjes in verschillende vormen verkrijgbaar.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Wade Yin Yang

Wade Yin Yang

€ 695,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid