]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | UITVAARTKISTEN | MATERIAAL |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Materiaal van de uitvaartkist

uitvaartkistenGrafkisten kunnen zijn gemaakt van vele materialen, van karton tot massief mahonie. Een grafkist mag niet van kunststof of metaal zijn. De grafkist moet namelijk wel kunnen branden in geval van cremeren, en het lichaam in staat stellen (binnen 10 jaar) te vergaan bij begraven. Dit laatste is wettelijk bepaald en heeft ook te maken met het gebrek aan ruimte in Nederland.

 


 

 

 

Karton
uitvaartkistenDe eenvoudigste grafkist is ongetwijfeld de kist van karton. Deze grafkist is niet alleen goedkoop, het is ook een ecologisch verantwoord alternatief voor de houten grafkist. En bovendien gemakkelijk zelf te beschilderen of anders te versieren. De kartonnen grafkist kan een maximaal gewicht van 110 kilo dragen en moet niet te lang in de regen of in koeling staan (want dan wordt het karton slap). De grafkist kan voor zowel cremeren als begraven gebruikt worden. De kist kost tussen de 100 en 140 euro.

De grafkist is al langer op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar wordt weinig aangeschaft. Indien de overledene niet specifiek te kennen heeft gegeven dat hij of zij een kartonnen grafkist wenst, zullen nabestaanden niet voor een dergelijke oplossing kiezen. Het milieu aspect weegt op zo’n moment toch minder dan de associaties die een kartonnen “doos” oproept. Er wordt snel gedacht aan iets weggooien, aan vrekkigheid of zelfs gebrek aan respect.


 

uitvaartkistenDaarom zijn er verschillende ontwikkelingen op het gebied van de kartonnen grafkist. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Het is ook mogelijk een gefineerde kartonnen kist te bestellen. Het houtfineer maakt dat de kartonnen kist eruit ziet als een gewone grafkist. Dit gaat dan wel weer ten koste van de milieuvriendelijkheid van de grafkist.

 


uitvaartkistenEen andere, meer recente aanpassing is, dat de kartonnen grafkist tijdens de afscheidsdienst in een houten kist geplaatst wordt. Na de dienst wordt de kartonnen kist (aan de handvaten) uit de speciaal hiervoor vervaardigde grafkist gehaald en begraven of gecremeerd. De speciale grafkist die om de kartonnen kist heen zat wordt afgevoerd en kan bij een volgende dienst weer gebruikt worden. De kosten voor een dergelijk gebruik van de kartonnen grafkist komen tussen de 150 en 200 euro.

In Engeland is het overigens veel gebruikelijker om de kartonnen grafkist te gebruiken bij uitvaarten.

 

Geperst hout
Een veelgebruikt materiaal is spaanplaat. Het voordeel van spaanplaat is dat het niet duur is en toch goed af te werken is. Dit type grafkist wordt vaak bij crematie gebruikt. Varianten op spaanplaat zijn multiplex en MDF.


Massief hout
uitvaartkistenBij begraven wordt vaak een massief houten grafkist gekozen. De meest gebruikte houtsoorten zijn: vuren, grenen, eiken, naaldhout, kersen, noten, populieren en mahonie. Maar er is ook een grafkist van zogenaamd steigerhout verkrijgbaar. Een nieuwere houtsoort die voor grafkisten gebruikt wordt is ayous. Ayous (of ajous) is een zachte (loofboom) houtsoort, afkomstig uit West Afrika. Het hout is licht in kleur en gewicht. Het is een zogenaamde stabiele houtsoort: het krimpt niet en zet niet uit. Bovendien is het gemakkelijk te bewerken.

De verschillende houtsoorten hebben een eigen uitstraling en prijs.


 

Andere materialen
uitvaartkistenEen grafkist kan, behalve van houtproducten, ook gemaakt zijn van riet (pitriet) en wilgentenen. Deze grafkisten hebben een natuurlijke en vriendelijke uitstraling.

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Urn 103

Urn 103

€ 310,92
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid