]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | UITVAARTKISTEN | INLEIDING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Uitvaartkisten

 

© Metallicart - vitrinekist

© Metallicart - vitrinekist

Andere benaming: grafkist, doodskist, lijkkist.

 

Een doodskist is een (houten) kist waarin iemand wordt begraven of gecremeerd. Een stenen doodskist wordt sarcofaag genoemd.

 

Een doodskist wekt vaak huivering. Niet zo vreemd natuurlijk. In films wordt de doodskist dan ook graag gebruikt voor een extra angsteffect. Een doodskist die vanzelf open gaat doet velen extra griezelen. Angst voor de dood vinden we ook terug in het taalgebruik. Doodskist en lijkkist zijn geen gebruikelijke woorden. Om deze woorden te vermijden worden de volgende benamingen van doodskist gebruikt: zes plankjes, glazen kistje (Sneeuwitje), laatste jas, houten jas (volgens Wikipedia). Hoewel ‘grafkist’ de meest gebruikte benaming is, is deze naam eigenlijk niet volledig. De kist kan namelijk ook bij crematie gebruikt worden. Die onvolledigheid nemen we maar op de koop toe, zolang we maar niet doodskist of lijkkist hoeven te zeggen. De meest correcte benaming is 'uitvaartkist', en wekt bovendien geen (extra) onprettige associaties.

 

Op het moment dat we met een overlijden van iemand te maken krijgen, komt de grafkist in ons eigen leven. En als we direct betrokken zijn bij de overledene, zal ook een keuze voor een kist gemaakt moeten worden. Vaak wordt dan duidelijk hoe weinig we eigenlijk weten over de grafkist. Wat voor soort kisten zijn er, welke kisten mogen gebruikt worden, moet er wel een grafkist gebruikt worden? Zo is het niet algemeen bekend dat een grafkist ook zelf gemaakt mag worden. En dat het gebruik maken van een grafkist bij een uitvaart niet verplicht is. Wel zijn er een aantal regels waar aan voldaan moet worden.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid