]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | UITVAARTKISTEN | EISEN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Milieueisen aan de uitvaartkist

De meeste kisten die ter verkoop aangeboden worden in Nederland voldoen aan de wettelijke eisen. Toch kan het zinvol zijn in bepaalde gevallen te informeren of de kist voldoet. Een voorbeeld hiervan is wanneer een kunstenaar of timmerman de opdracht krijgt een grafkist te maken. Bij het zelf bouwen van een kist of opbaarplank moet men zich op de hoogte stellen van de wettelijke eisen.

In het Lijkomhulselbesluit 1998  wordt gedetailleerd beschreven welke materialen voor een grafkist toegestaan zijn:

Artikel 1

Bij de vervaardiging van lijkkisten zijn voor de volgende onderdelen of bewerkingen de volgende kunststoffen of toepassingen van kunststoffen toegelaten:

 1. Spaanplaat.
  Verlijmde en houtspaanders/houtvezels. Het spaanplaat bevat niet meer dan 10 mg vrij of gemakkelijk vrij te maken formaldehyde per 100 gram plaatmateriaal.

  Gemeten met de fotometrische methode is dit 8 mg formaldehyde per 100 gram droog plaatmateriaal (normuitgave NEN-EN 120 uit 1991).

 2. Lijm .
  verwerkt in houtspaanplaat 
  ureumformaldehyde-lijm of isocyanaat-lijm
  verwerkt in schottenlijm
  ureumformaldehyde-lijm en/of PVAC-lijm
  verwerkt in perslijm
  PVAC lijm - polyvinylacetaat
  verwerkt in constructielijm
  PVAC lijm - polyvinylacetaat

   
 3. Lak.
  Nitrocelluloselak dan wel een combinatielak van nitrocellulose, alkydharsen, en -eventueel - polyesterharsen.
   
 4. Handgrepen, sierschroeven en andere ornamenten.
  Handgrepen, ornamenten en accessoires van graf- en crematiekisten dienen uitgevoerd te worden in vergankelijk materiaal, dan wel van buitenaf verwijderd te kunnen worden.
   
 5. Hoofdkussen of hoofdsteun.
  Zak van vergankelijk materiaal gevuld met houtkrullen of kartonnen hoofdsteun.
   
 6. Binnenbekleding.
  Niet geïmpregneerd papier aan de binnenkant van de deksel en de wanden; katoen, zijde, rayon, of cellulose-acetaat dan wel een mengsel van genoemde stoffen, en wel zo dat de stof van de binnenbekleding niet in één stuk over de bodem en wanden van de kist wordt gespreid, maar dat voor de bodem een los stuk stof wordt gebruikt.
   
 7. Bodembedekking.
  Niet-geïmpregneerd papier op de bodem, al dan niet voorzien van een extra celstof onderlegger.
   
 8. Print en kantenband.
  Basispapier op edelcellulosebasis met anorganische pigmenten.

 

Artikel 2

Bij de vervaardiging van lijkkisten zijn voor de volgende onderdelen of bewerkingen de volgende kunststoffen of toepassingen van kunststoffen toegelaten:

 1. Doorlaatbaarheid.
  1. Van water: gedurende zeven dagen voortdurend contact met water van 5°C en 20°C bij pH = 7,0 mag het materiaal niet meer dan 1 mg vloeibaar water per vierkante meter per uur doorlaten, gemeten volgens norm DIN 53122 of een vergelijkbare norm.
  2. Van gas: na veertien dagen mag de doorlaatbaarheid voor gasvormig kooldioxide, gemeten volgens norm DIN 53122 of een vergelijkbare norm, niet minder zijn dan 150 ml per vierkante meter per uur en voor zuurstof niet minder dan 200 ml per vierkante meter per uur.
 2. Mechanische eigenschappen.
  1. Treksterkte: de treksterkte van het materiaal en van de lasverbindingen mag niet minder bedragen dan 1 N per millimeter, gemeten volgens norm DIN 53455 of een vergelijkbare norm.
  2. Vouwbestendigheid: als het materiaal wordt dubbelgevouwen en de vouw gedurende dertig minuten wordt belast bij een druk van 5 N per vierkante centimeter, mag het materiaal in de vouw geen scheur vertonen.
 3. Vorm.
  Niet-geïmpregneerd papier op de bodem, al dan niet voorzien van een extra celstof onderlegger.
   
 4. Biologische afbreekbaarheid.
  Het materiaal van de lijkhoezen dient binnen 90 dagen voor meer dan 98% te worden afgebroken, gemeten volgens norm ASTM: D 5338-92 of een daarmee vergelijkbare norm.

  Daarnaast dienen uit de lijkhoezen, zowel bij de biologische afbraak als bij crematie, geen schadelijke stoffen vrij te komen. Voor zware metalen (Pb, Cr, Ni, Cu, Cd, Zn) en gechloreerde koolwaterstoffen dient voldaan te worden aan de Duitse Bundesgütegemein-schaft-norm RAL GZ 251 of een daaraan gelijk te stellen norm. Voor de bepaling hiervan dient gebruik te worden gemaakt van de norm ASTM: D 5152-91 of een vergelijkbare norm.

Bron :wetten.nl

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Urn 103

Urn 103

€ 310,92
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid