]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | ROUWVERVOER | SOORTEN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Soorten Rouwvervoer


 

© Rouwvervoer De Zwarte Roos Behalve de traditionele rouwauto en volgauto’s zijn er verschillende mogelijkheden voor het rouwvervoer. Omdat de wet niets vastlegt over het te gebruiken rouwvervoer kan er veel. Het is echter wel noodzakelijk om bij een minder voor de hand liggende keuze van het vervoermiddel toestemming te vragen aan de begraafplaats of het crematorium. Zij kunnen, net als de gemeente, eigen regels hebben aangaande het rouwvervoer. Hieronder worden de verschillende vervoersmiddelen kort besproken. Niet alle vervoersmiddelen zijn overal verkrijgbaar.

 

Traditionele rouwauto
De traditionele rouwauto blijft het meest gebruikte vervoermiddel. Deze zijn over het algemeen verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs en wit. Bij een aantal vervoerders zijn meerdere kleuren rouwauto’s beschikbaar: bordeauxrood, maar ook blauw.

Elke gewenste kleur
Het is tegenwoordig ook mogelijk om een rouwwagen te huren in iedere gewenste kleur. Er wordt gebruik gemaakt van een rubberlak die eenvoudig te verwijderen is. Niet alle vervoerders bieden deze mogelijkheid, en de prijs ligt rond de € 1250,00.

 

Exclusieve rouwauto’s
Voor het vervoer van de kist en nabestaanden kan gebruik worden gemaakt van exclusievere rouwauto’s, zoals een old timer (bijvoorbeeld de citroen DS, de z.g. ‘snoek’ een lelijke eend), een Rolls Royce, of een Amerikaanse rouwauto.

Een zogenaamde openbloemenauto is ook verkrijgbaar. Dit zijn zwarte of witte open cadillacs waar bloemen in vervoerd kunnen worden. In een rouwstoet kunnen zij voor of achter de rouwauto rijden.

 

Uitvaartbus
In de uitvaartbus worden de aanwezigen samen met de kist vervoerd. De bus biedt de gelegenheid aan de nabestaanden om gezamenlijk, met de kist in hun midden, de laatste rit te maken. Bovendien kan de uitvaartbus een goed alternatief zijn voor grote families of wanneer lange afstanden afgelegd moeten worden. De uitvaartbus is donkerblauw of bordeauxrood van kleur.

 

Uitvaart Harley
De kist wordt op de zijspan van de speciale Harley Davidson motor geplaatst. De motor is ook met chauffeur leverbaar.


 

 

rouwvervoerUitvaartaanhanger
Deze stijlvolle aanhanger is speciaal ontworpen voor, en ingericht op, het vervoeren van de kist. De rouwcaravan of aanhanger kan aan een trekhaak gehangen worden en biedt nabestaanden de mogelijkheid om zelf de kist te vervoeren. Een speciale rouwauto waar de rouwcaravan aangehangen kan worden, kan ook gehuurd worden.

 

Uitvaartkoets, paard en wagen
De kist wordt in een speciale koets vervoerd. Voor de aanwezigen kunnen ook koetsen ingezet worden. Ook is een speciale bloemenkoets leverbaar. De koetsen zijn leverbaar in zwart en wit. Het aantal paarden dat voorgespannen is kan variëren van 2, 4, 6 of 8. En ook de kleur en soort paarden kan variëren.

Er bestaat ook een mogelijkheid om een paard en wagen in te zetten. De kist wordt op de speciale rouwwagen gezet en voorgetrokken door een paard. De koetsier loopt naast het paard mee.

 

De loopkoets
De loopkoets is een statige kar (met daarop de kist) die voortbewogen wordt door de mensen die ernaast lopen. De loopkoets kan tot in de kerk of bij het graf komen. De nabestaanden kunnen hierdoor de kist langer en van dichterbij begeleiden. De loopkoets is voorzien van bloemenrekken, een speciale kinderstang (zodat ook zij mee kunnen lopen aan de koets), remmen en grote wielen. De loopkoets is beperkt leverbaar en is geschikt voor loopafstanden.


 

 

rouwvervoerKinderrouwauto
Een speciaal voor het vervoeren van een overleden baby of klein kindje is er de kinderrouwauto. Dit is een Pontiac, waar het kistje onder begeleiding van de ouders en eventuele broertjes en zusjes vervoerd wordt. De inrichting kan zelf gekozen worden, de auto heeft rose/witte of blauw/witte vlaggetjes en achterop kan een tekst ingevuld worden met een naam “Dag lieve kleine ….”

 

Uitvaartfiets
De kist staat op een speciale aanhanger die achter de rouwfiets wordt gehangen. Een andere optie is de uitvaartbakfiets.

 

Eigen vervoer
Steeds vaker wordt er gekozen om geen of slechts 1 volgauto te huren voor de uitvaart. Redenen hiervoor kunnen de kosten zijn, maar ook het feit dat veel mensen eigen vervoer hebben speelt een rol. Wanneer er geen volgauto’s worden geregeld, zullen de meeste mensen direct naar de begraafplaats of het crematorium komen. Wanneer u wilt dat de kist begeleid wordt naar de begraafplaats of het crematorium spreek dan met de aanwezigen af dat zij zich verzamelen bij de rouwauto. Dit zal meestal de plaats zijn waar de opbaring heeft plaatsgevonden. De aanwezigen kunnen dan met hun eigen vervoermiddel achter de rouwauto aan rijden. Een lintje aan de auto’s kan een rouwteken geven aan de volgstoet.

Voor het vervoeren van de kist is eigen vervoer meestal niet geschikt. Uitzonderingen kunnen zijn het vervoeren van een overleden baby of klein kindje, of in een geschikt vervoermiddel zoals busje (of bakfiets, boot).

 

Verkeersregels


 

Er gelden

geen

specifieke

verkeersregels

voor rouwvervoer. Ieder vervoersmiddel heeft zich aan de gewone verkeersregels te houden. Wanneer rouwvolgauto’s gebruikt worden

kunnen

andere weggebruikers rekening houden met de stoet. Wanneer nabestaanden met eigen vervoer gaan kan dit natuurlijk niet. 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Wade Yin Yang

Wade Yin Yang

€ 695,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid