]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | ROUWVERVOER | INTERNATIONAAL |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Internationaal rouwvervoer

Internationaal rouwvervoer kan nodig zijn wanneer iemand in Nederland overlijdt en in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden. Een voorbeeld hiervan mensen die in Nederland wonen en die van Marokaanse, Turkse, Surinaamse of andere afkomst zijn. Maar het kan ook voorkomen dat Nederlanders in het buitenland komen te overlijden en terug gebracht moeten worden voor de uitvaart. In die gevallen dat internationaal rouwvervoer nodig of wenselijk is wordt aangeraden een uitvaartonderneming in te schakelen die hierin gespecialiseerd is.

Rouwvervoer naar het buitenland

Bij vervoer van een overledene naar het buitenland gelden speciale regels. In veel gevallen zal conservering van het lichaam door balsemen moeten plaatsvinden. Het is o.a. mogelijk dit in het Mortuarium van Schiphol te laten plaatsvinden. Het mortuarium van Schiphol biedt tevens de gelegenheid om vlak voor het vertrek nog afscheid te nemen van de overledene.

Een aantal formaliteiten dient afgehandeld te worden. Hieronder valt de aangifte bij de Burgelijke Stand in de plaats van overlijden. Ook voor het passeren van de grens moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Dit geldt zowel voor internationaal rouwvervoer met het vliegtuig als over de weg. Het legaliseren van een aantal documenten is verder een vereiste.

Vervolgens moet het vervoer zelf geregeld worden.

Rouwvervoer naar Nederland

Bij een overlijden in het buitenland wordt in de plaats van overlijden aangifte gedaan (en de akte van overlijden opgemaakt). Bij aankomst in Nederland moet de akte van overlijden worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand in Den Haag bij :
de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand Bureau Bijzondere Akten,
Kamer C0301
Postbus 12620
2500 DL Den Haag.
070-3532816/3532813

Als de overledene een reisverzekering had afgesloten, dan wordt de alarmcentrale van de reisverzekering ingeschakeld. De alarmcentrale zorgt ervoor dat de overledene naar Nederland wordt overgebracht en betaalt de daaraan verbonden kosten.

In een aantal landen gaat dit in samenwerking met de ambassade of het consulaat. Daar  kunt u ook informatie krijgen over het vervoer de overledene en de mogelijkheden die er zijn om de eigendommen van uw dierbare naar Nederland te zenden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft met u in contact totdat de begrafenis of crematie in het buitenland heeft plaatsgevonden, of het stoffelijk overschot naar Nederland is overgebracht. Het mortuarium van Schiphol biedt de gelegenheid om de overledene in ontvangst te nemen na aankomst. Vanuit daar moet vervoer naar de plaats van opbaring geregeld worden.

Wanneer het lichaam naar Nederland gebracht wordt, kan de uitvaart verder verzorgd worden. Het is enigszins afhankelijk van de omstandigheden welke handelingen nog uitgevoerd kunnen worden. Het geven van de laatste verzorging en opbaring zijn meestal niet meer mogelijk.

Wanneer de overledene geen reisverzekering had afgesloten, worden de familieleden of vrienden geacht de kosten die uit het overlijden in het buitenland voortvloeien, te betalen. Voor noodzakelijke handelingen kan de ambassade of het consulaat bemiddelen bij het overmaken van geld van familie of vrienden in Nederland. De ambassade of het consulaat kunnen geen kosten betalen, ook niet voor de begrafenis of crematie of voor het vervoer van de overledene naar Nederland.

Is de familie niet in staat deze kosten te betalen, dan zullen de autoriteiten van het land van overlijden de kosten van teraardebestelling voldoen. Het is dan niet mogelijk het stoffelijk overschot naar Nederland te laten overbrengen. Wellicht is het wel mogelijk de eigendommen van uw dierbare naar Nederland te laten zenden. De teraardebestelling of crematie zal dan ter plekke plaatsvinden, conform plaatselijke gewoonten.

Adressen van ambassades en consulaten vindt u ook op: www.mfa.nl

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Urn 103

Urn 103

€ 310,92
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid