]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | RITUEELBEGELEIDING | INLEIDING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Ritueelbegeleiders bij de uitvaart

Ritueelbegeleider is de naam voor een 'nieuw' beroep. Ritueelbegeleiding is het begeleiden van mensen bij rituelen rondom hoogtepunten in hun leven, zoals geboorte, huwelijk, overlijden. Het woord 'ritueelbegeleider' wordt vooral gebruikt voor begeleiding bij afscheidsdiensten of uitvaartrituelen. Als beroep is het nieuw, maar in de religieuze traditie zijn er altijd voorgangers geweest die de gelovigen begeleiden bij de beleving van allerlei facetten van het leven. Kerkelijke rituelen speelden hierbij een belangrijke rol.

Rituelen zijn niet langer exclusief verbonden aan één religieuze stroming. Er bestaat een groeiende behoefte om op een persoonlijk niveau vorm en inhoud te geven aan een afscheid. Ritueelbegeleiders begeleiden nabestaanden bij het afscheid nemen van een dierbare. Hierbij worden nabestaanden gestimuleerd om creatief vorm te geven aan het afscheid en hun eigen rouwproces. De ritueelbegeleider zal zoveel mogelijk in handen van de nabestaanden geven, maar neemt ook taken over wanneer dit wenselijk is.

Ritueelbegeleiders verzorgen de inhoudelijke kant van een ceremonie door gebruik te maken van symbolen en rituelen. Deze worden onder andere gekozen aan de hand van het leven van de overledene, de relaties met de nabestaanden, het besef van de nieuwe situatie, het beleven van de pijn van het afscheid en de familierelaties. Welke factoren hierbij een rol spelen zal per afscheid verschillen.

Ritueelbegeleiders kunnen gebruik maken van traditionele (christelijke) rituelen, al dan niet in aangepaste vorm. Maar ook gebruiken uit andere religieuze of culturele achtergronden kunnen een plaats krijgen. Het ‘op maat’ maken van rituelen kan ook. Er wordt dan gezocht naar een vorm die specifiek voor de overleden persoon of de nabestaanden van betekenis is.

Het doel is altijd een passend afscheid, voor zowel de overledene als de nabestaanden, vorm te geven. Dat geldt niet alleen voor de afscheidsplechtigheid, maar voor het hele proces vanaf het moment van overlijden. Ook na de uitvaart kan er gelegenheid zijn voor het uitvoeren van bepaalde ceremoniële handelingen, ter nagedachtenis aan degene die overleden is. Dit kan bovendien een belangrijk onderdeel zijn van de rouwverwerking.

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Capri CA-10

Capri CA-10

€ 599,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid