]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | REGISTRERENVANOVERLIJDEN | HANDLEIDING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Handleiding Registratie van Overlijden

Welke gemeente?
De aangifte moet gedaan worden in de gemeente waar de persoon is overleden (óók als dit niet de woonplaats van de overledene is).

Hoe aangifte doen?
U gaat naar de Burgerlijke Stand (Burgerzaken) van de gemeente waar de persoon overleden is. Het is raadzaam van te voren contact op te nemen dat u zelf de aangifte komt doen. Het is meestal mogelijk een afspraak te maken en alle gegevens alvast door te geven om lang wachten te voorkomen.

Wanneer aangifte doen?
Er is geen vastgestelde aangiftetermijn. Maar omdat de begrafenis of crematie binnen 6 werkdagen na overlijden moet plaatsvinden, is het verlof tot begraven of crematie al vóór die tijd nodig. Dit verlof krijgt u bij de aangifte. De aangifte hoeft niet direct, maar moet in ieder geval binnen 6 werkdagen na overlijden geschieden. Aangeraden wordt dit uiterlijk de derde dag na overlijden geregeld te hebben.

Wie doet aangifte?
De aangifte van overlijden gebeurt in de praktijk meestal door de begrafenisondernemer in opdracht van de nabestaanden. Maar dat hoeft niet, want volgens de wet mag ’een ieder die uit eigen wetenschap kennis heeft van het overlijden’ aangifte van overlijden doen. U mag dus zelf de aangifte doen!  Degene die melding maakt van het overlijden ontvangt een afschrift van de akte en een verlof tot cremeren of begraven. 

Niet vergeten

  • gelijk het uittreksel van de akte van overlijden te kopieren (deze heeft u ook nodig voor de afhandeling van administratieve zaken).
  • gelijk het verlof tot begraven of cremeren mee te nemen.
  • dat al bij het doorgeven van de gegevens duidelijk moet zijn waar en wanneer de uitvaart plaatsvindt.

Wat nodig voor aangifte?
Meenemen:

  1. Verklaring van Overlijden, afgegeven door de (behandelend) arts; het A-formulier
  2. B-enveloppe (een enveloppe welke bestemd is voor het CBS en waarin een formulier is gevoegd waarop de arts die het overlijden heeft vastgesteld gegevens omtrent de doodsoorzaak heeft vermeld); deze mag niet door u worden geopend
  3. Desgewenst het trouwboekje in verband met bijwerking gegevens overlijden.
  4. Uw eigen identiteitsbewijs
  5. Gegevens van de uitvaart, waar en wanneer de uitvaart plaatsvindt.

Wat zijn de kosten?
De akte van overlijden kost rond de € 12,00.
Aan de afgifte van het verlof zijn geen kosten verbonden.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Kinderkist  XW-00a/b

Kinderkist XW-00a/b

€ 908,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid