]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | OPBAREN | UITLEG |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Wat houdt opbaren in?

Koeling
Om een lichaam gedurende een aantal dagen in goede staat te houden is een koeling nodig. Wanneer het warm weer is, kan er ook nog gekozen worden voor het plaatsen van een airco in de kamer. De koeling is met een slang verbonden aan de koelmotor. De motor is niet geruisloos.

Kist, bed, baar
Bij opbaren in een kist wordt de kist op een wagentje met een koelplaat geplaatst. Een “rokje” zorgt ervoor dat de koelplaat en het wagentje niet te zien zijn. Verder kan nog gekozen worden om de kist open of half open te laten. Ook kan er een glazen plaat over de kist gelegd worden (met klapbaar gedeelte). De overledene wordt na de Laatste Verzorging in de kist gelegt.

Bij opbaren op bed wordt er gebruik gemaakt van een bedkoeling. Dat kan een dunne platte plaat zijn, of een koeling met ietwat opstaande zijkanten, die op de matras geplaatst wordt. Het bed wordt zoveel mogelijk opgemaakt en de overledene wordt erin gelegd. Ook kan gekozen worden de overledene in te wikkelen in een lijkwade.

Voor de uitvaart wordt de overledene in de kist gelegd. Een baar met lijkwade kan ook.

Accessoires
De ruimte waar de overledene opgebaard wordt, kan nog aangekleed worden met persoonlijke attributen. Dat kan in de kist, op bed of in de kamer. Een tafeltje met daarop speciale voorwerpen kan natuurlijk ook. Bloemen, een foto en kaarsen kunnen de kamer ook een vriendelijker sfeer geven. Kinderen kunnen tekeningen of andere spulletjes meebrengen.

Foto
Steeds vaker willen mensen een foto van de opbaring. Als herinnering aan een korte, maar zeer intense periode. Een laatste herinnering. Men kan de foto’s zelf maken, maar er kan ook een speciale fotograaf voor ingeschakeld worden.

Sluiten van de kist of wade
Ten slotte wordt de kist (of de wade) gesloten. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een (uitvaart) verzorger, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het moment van sluiten. Dit is vaak een emotioneel moment waarbij de opbaring en dus de aanwezigheid van het lichaam afgesloten wordt. Meehelpen bij het sluiten van de kist geeft veel nabestaanden ook werkelijk het gevoel dat ze deze periode afsluiten. Neem er ruimschoots de tijd voor.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Wade Yin Yang

Wade Yin Yang

€ 695,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid