]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | OPBAREN | THUIS |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Thuisopbaring

Vroeger was het heel gebruikelijk om de overledene thuis op te baren. Tegenwoordig komt dat weer terug. Het grote voordeel is dat de nabestaanden zo vaak zij wensen bij de overledene kunnen zijn. De vertrouwde omgeving geeft mensen bovendien de gelegenheid rustig, gepast en op eigen wijze afscheid te nemen. Een thuisopbaring kan in het huis van de overledene zijn, maar kan ook in het huis van een nabestaande plaats vinden.

Er kan bijna altijd thuis opgebaard worden.
Gewoonlijk wordt een kamer in huis in orde gemaakt. Dit kan de slaapkamer, de logeerkamer of de studeerkamer zijn. Soms is de huiskamer de aangewezen plek. Dat kan door ruimtegebrek zijn, maar ook wanneer de overledene al langere tijd ziek was en in de huiskamer al op bed lag. Het is wel aan te raden om dan kamerschermen te plaatsen, zodat niet iedereen gelijk met de overledene geconfronteerd wordt. Eigenlijk is in ieder huis wel een plekje te maken. Met doeken, kamerschermen, kandelaars of andere attributen kunnen ruimtes geschikt gemaakt worden. Opbaring vindt plaats op een bed, een baar of in een kist. Zowel de baar als de kistwagen is verrijdbaar en kan gemakkelijk verplaatst worden.

Het kan zijn dat om praktische redenen een opbaring thuis niet haalbaar is. Te denken valt hierbij aan een situatie waarbij de kist met de overledene niet (respectvol) uit de woning te verplaatsen is (een zeer steile, krappe, trap bijvoorbeeld).

Degene die de opbaring verzorgt zal regelmatig controleren of alles goed gaat. Gedurende die periode verandert het lichaam van de overledene. Onder normale omstandigheden verloopt dit zonder problemen. Door het gebruik van een koeling en eventueel airconditioning in de kamer, kan zelf bij warm weer een overledene tot de uitvaart thuis opgebaard blijven. Mocht dat echter niet langer wenselijk zijn, dan kan een overledene altijd eerder gekist worden of alsnog overgebracht worden naar een rouwcentrum.

Doordat de nabestaanden de overledene elke dag kunnen zien, zien ze ook de veranderingen die optreden in het lichaam. Dit maakt het besef dat de dierbare echt dood is vaak groter en daarmee vaak, ook het afscheid minder moeilijk. Het wordt duidelijk dat deze periode afgesloten is, of moet worden. Nabestaanden blijven met een thuisopbaring vaak met minder vragen zitten. Zij zijn immers elke dag bij de overledene geweest en weten precies wat er gebeurd is.

Toch kan het dagelijks geconfronteerd worden met de overledene juist de reden zijn waarom mensen géén thuisopbaring willen. Een opbaring buitenshuis kan dan een prima alternatief zijn. Wanneer er veel mensen verwacht worden die afscheid willen komen nemen, kan een combinatie van opbaren thuis gevolgd door opbaring buitenshuis een oplossing zijn. De intiemere nabestaanden kunnen dan thuis afscheid nemen en de grotere groep doet dat, bijvoorbeeld, in het rouwcentrum.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Kinderkist  XW-00a/b

Kinderkist XW-00a/b

€ 908,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid