]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | OPBAREN | INLEIDING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Opbaren van de overledene

De periode van opbaring is de tijd tussen overlijden en uitvaart. Het lichaam van de dierbare is er nog. Het is een intense periode waarin de dood en de dierbare centraal staan. Het is ook een relatieve korte tijd (alhoewel er ook landen zijn waar binnen 3 uur de uitvaart plaats moet vinden), die vaak intens en verwarrend kan zijn. Omdat in onze cultuur weinig vaste rituelen en gebruiken zijn gekoppeld aan de opbaring, is de invulling een zaak van de nabestaanden. We zien wel een opkomst in het aantal gespecialiseerde bedrijven of personen die nabestaanden hierin kunnen begeleiden.

De keuze om een overledene al of niet op te baren is aan de nabestaanden. Het opbaren van de overledene vindt plaats zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Opbaren is een gebruik dat in vele culturen een gewoonte is. Nog eenmaal bij het lichaam van de overledene zijn om vervolgens afscheid te nemen is een belangrijke reden. Maar opbaren kan ook een grote betekenis hebben voor het besef dat iemand echt dood is. Het ondersteunen van de achtergebleven familie en vrienden krijgt ook vaak een extra betekenis bij een opbaring.

Wanneer de overledene (zwaar) letsel heeft opgelopen, hoeft dat nog geen reden te zijn om af te zien van opbaring. Middels verschillende technieken die gebruikt kunnen worden bij de zogenaamde Laatste Verzorging, is veel mogelijk om een lichaam gereed te maken voor opbaring. Het blijft echter de keuze van de nabestaanden, en niet van de uitvaartondernemer of verzorger.

Ditzelfde geldt voor de plaats van de opbaring. Er zijn een aantal mogelijkheden die onder te verdelen zijn in een opbaring thuis of buitenshuis (of een combinatie van deze twee).

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid