]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | OPBAREN | DONOR |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Is het opbaren van een donor mogelijk?

Het uitnemen van de organen en/of weefsels gebeurt met groot respect voor de overledene en de nabestaanden. Behalve de technische zorg voor een succesvolle transplantatie wordt veel aandacht besteed aan de menselijke waardigheid; het lichaam moet altijd toonbaar blijven voor opbaring.

Na donatie van organen en/of weefsel kan de overledene over het algemeen gewoon opgebaard worden. Thuis of in een rouwcentrum. Wel moeten de nabestaanden van een donor van vitale organen bedacht zijn op de zeer bleke kleur van de overledene die veroorzaakt is door bloedverlies bij de donatieoperatie.

Na de donatie van huid vindt het opbaren bij voorkeur plaats in een rouwcentrum vanwege de noodzakelijke koeling. Huid wordt in een hele dunne laag afgenomen van rug en benen en soms onderarmen. Na de donatie van huid krijgt de overledene beschermende onderkleding aan. Bij rituele bewassing van de overledene is huiddonatie daarom niet mogelijk.

Bij botdonatie worden uitgenomen botdelen vervangen door protheses. Bij hoornvlies donatie is het belangrijk om het hoofd van de overledene hoger te leggen dan het lichaam i.v.m. de druk op de oogkassen maar net als bij botdonatie is het lichaam gewoon toonbaar.

Na donatie kan de overledene het best bovenkleding met lange mouwen en een lange broek worden aangetrokken.

Bron en meer informatie: NIGZ Donorvoorlichting

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid