]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | MUZIEK | KEUZE |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Keuze van de muziek voor de uitvaart

Bij de keuze van de muziek tijdens een afscheidsplechtigheid kunnen verschillende afwegingen gemaakt worden:
 
- lievelingsmuziek van de overledene
- muziek of tekst die past bij de overledene
- muziek of tekst die troost biedt aan nabestaanden
- muziek die “meditatief” werkt
- muziek die een bepaalde herinnering ophaalt
- muzikale traditie (bijv. kerk)
- overige

Muziek kan zoveel meer zeggen dan woorden. Emoties kunnen makkelijker of intenser beleefd worden. Een nummer kan herinneringen oproepen of troost bieden. Maar muziek kan ook rust brengen. Een goede keuze en opbouw van de muziek kan de afscheidsplechtigheid een enorme meerwaarde geven.

Omdat de muziek niet door iedereen hetzelfde ervaren wordt, is het soms moeilijk tot een keuze te komen. Toch betekent dit niet dat er dus voor de meer traditionele "uitvaartmuziek" gekozen moet worden. Afwisseling van muziek kan al een heleboel doen. Een uitleg waarom een bepaald nummer beluisterd wordt kan ook verheldering brengen. Een niet gespeeld nummer kan soms meer ‘schade’ doen, dan een niet voor iedereen acceptabele muziekkeuze. Uiteindelijk zal de muziekkeuze, net zoals de overige invulling van de afscheidsplechtigheid, een uiting zijn van de manier waarop men afscheid nemen wil.

Cd, live muziek of zelf muziek maken
Hoewel er nummers bestaan die vaak bij een uitvaart gebruikt worden, bestaat er niet zoiets als exclusieve uitvaartmuziek. Zolang een nummer bij de overledene en de uitvaart past, kan het gebruikt worden bij een uitvaart.

In de meeste gevallen zal de gekozen muziek afkomstig zijn van cd’s. Dat kan een cd uit de eigen collectie zijn. Het crematorium of begraafplaats heeft vaak ook een collectie waaruit een keuze gemaakt kan worden. Het gebruik van zelf gemaakte kopieën van cd’s wordt afgeraden, omdat deze nog al eens problemen geven bij het afspelen. Soms worden ze zelfs niet toegestaan vanwege deze kans op storingen. Verder is het belangrijk dat duidelijk aangegeven wordt wanneer een bepaald nummer gespeeld dient te worden. Geef ook aan hoe lang het nummer duurt. Het is aan te raden duidelijke afspraken te maken met degene die verantwoordelijk is voor de muziek tijdens de plechtigheid. Dit kan iemand zijn van het crematorium, de begraafplaats of kerk. Maar het kan ook de uitvaartverzorger of een eigen gekozen persoon zijn.

Live muziek kan heel toepasselijk zijn bij een uitvaart. Het kan extra sfeer brengen of een persoonlijker tintje geven aan het afscheid. Er zijn verschillende muziekgroepen en solisten die speciaal voor uitvaarten in te huren zijn. Er bestaat een behoorlijke variatie in de muziekstijl en de gebruikte instrumenten. Wanneer van deze live mogelijkheid gebruik wordt gemaakt is het belangrijk rekening te houden met de ruimte, stroomvoorziening, zitplaatsen (voor leden van de muziekgroep) en haalbaarheid. Zo kan een heel koor rond een graf voor problemen zorgen. Overleg daarom van te voren met het crematorium, de begraafplaats of kerk. Het inhuren van live muziek moet bovendien tijdig gedaan worden.

Een mooie manier om afscheid te nemen van de overledene kan zijn om zelf muziek te maken of te zingen. Voor iemand die gewend is publiekelijk muziek te maken zal dit vanzelfsprekend gemakkelijker zijn, dan wanneer dit geheel nieuw voor iemand is. Ook het gezamenlijk zingen, zoals gebruikelijk in de kerkelijke traditie, kan een mooie ervaring zijn. Houd rekening met de aanwezigen bij de keuze van de muziek. Met de keuze van de muziek kan het meezingen door mensen vergemakkelijkt worden.

Een goede opbouw van de muziek tijdens de afscheidsplechtigheid kan veel bijdragen aan het afscheid. Zo kan muziek bij binnenkomst de gasten meer op hun gemak stellen. Muziek tussen de toespraken kan voor een rustmoment zorgen, of juist de gesproken woorden kracht bijzetten. Muziek bij het vertrek kan eveneens een geruststellende of intense ervaring voor de aanwezigen zijn.

Een nummer dat tijdens een afscheidsplechtigheid gespeeld is, kan ook na de uitvaart herinnering en troost bieden. Terwijl gesproken woorden doorgaans na verloop van tijd minder goed onthouden worden. Hiermee kan muziek een krachtig middel zijn in de herdenking en verwerking van het afscheid van een dierbare.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid