]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | LIJKWADE | GESCHIEDENIS |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Geschiedenis van de lijkwade

Alhoewel het gebruik van een lijkwade een nieuw verschijnsel lijkt, bestaat het al zeker 5000 jaar. Omdat vele oude volken en culturen geloofden dat de dood een verlengstuk van het leven was, moest het lichaam bewaard blijven; het was nog nodig voor de gang naar het hiernamaals. Daarom moest het lichaam van de overledene zo herkenbaar mogelijk geconserveerd worden.

In het oude Egypte werden de doden in een kuil in de woestijn begraven. Het lichaam droogde door de werking van het zand uit. Deze methode voldeed totdat de behoefte ontstond de lijken beter te beschermen en bovendien een “eigen” plek toe te kennen. Rond 3000 voor Chr. werden ondergrondse kamers gemaakt waar het lichaam in geplaatst werd. Het lichaam werd omzwachteld zodat het van de omgeving geïsoleerd werd. Om de vorm van het lichaam te behouden werden de zwachtels ingewreven met hars. Dit is was in feite de eerste vorm van mummificatie.

Om de lichamen nog beter in stand te houden ging men de ingewanden verwijderen. Tegelijkertijd werd het gebruik van de lijkwade steeds uitgebreider. Zo kwam rond het hoofd een lijkwade waarop het gelaat geschilderd werd. De gebruikte wikkeltechnieken verschillen per gebied en per periode. Ze werden steeds verfijnder, waardoor de lichamen nog beter bewaard bleven. Het toepassen van het balsemen van het lichaam heeft hier nog verder aan bijgedragen.

Elke lijkwade moest groot genoeg zijn om het lichaam van boven tot beneden in te pakken en aan beide zijden vast te knopen. Elke vinger en elke teen werd vervolgens apart ingepakt. Een lange strook linnen werd kriskras over het hoofd aangebracht. De windsels werden strak aangetrokken om zo de vorm van het lichaam te behouden. Tegelijkertijd werd het linnen ingesmeerd met hars. Het hele proces van inwikkelen kostte ongeveer 15 dagen. Er is een mummie gevonden die in 375 m2 linnen is gewikkeld. Een andere mummie had 20 lagen van lijkwaden en windsels.

De Grieken en Romeinen zetten het inmiddels algemene gebruik van mummificeren door. En reizigers die Egypte aandeden namen het gebruik over. De methoden van wikkelen werden nog verder uitgebreid. Het aanbrengen van beschilderingen en andere versieringen werd ook steeds gebruikelijker. En ook het christendom dat in de derde en vierde eeuw na Chr. zich verbreidde, bleef de doden mummificeren. De traditionele lijkwade werd echter vervangen voor dagelijkse of dure kleding. Bij de islam wordt de lijkwade nog altijd gebruikt, inclusief voorgeschreven wikkeltechnieken. Over de hele wereld zijn er zijn nog vele volken waar de lijkwade algemeen gebruikt wordt. Bij de Ashanti in Ghana (West Afrika) bijvoorbeeld valt het versieren van de lijkwade zelfs onder een aparte kunstvorm, Adinkra genaamd.

In Nederland zien we de laatste jaren het gebruik van de lijkwade weer langzaam terugkeren. Het grote verschil met de oudheid is dat het doel niet meer het conserveren van het lichaam is. Het behoud van het lichaam is niet meer een prioriteit of vereiste. Dit komt door de veranderende houding ten aanzien van de dood en de introductie van het begrip ‘ziel’. Het lichaam zal, en moet volgens de wet zelfs, vergaan. Vanzelfsprekend zijn ook de wikkeltechnieken aangepast. Waren die voorheen gericht op conservering, tegenwoordig gaat het om bedekking van het dode lichaam. Wat het tegenwoordige gebruik van de lijkwade nog wel enigszins gemeen heeft met dat van de oudheid, is het herkenbaar blijven van het lichaam. En dat kan tevens één van de redenen zijn om voor het gebruik van een lijkwade te kiezen. Anders dan bij een gesloten kist, is bij een gesloten lijkwade het lichaam van de overledene nog herkenbaar.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Capri CA-10

Capri CA-10

€ 599,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid