]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | LAATSTEVERZORGING | UITLEG |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Wat houdt Laatste Verzorging in

Voorbereiding
Voordat met de verzorging begonnen kan worden, wordt de kamer in orde gemaakt. Dit betekent dat alle benodigdheden klaar gelegd worden (bijvoorbeeld de kleding en verschoning van het bed) en er voor een zekere privacy gezorgd wordt. De gordijnen en/of deuren worden gesloten.

Tijdens de verzorging worden uit voorzorg en hygiëne meestal latex handschoenen gedragen. Dit in verband met het eventuele vochtverlies en wonden bij de overledene, die een bron van besmetting kunnen vormen. Indien de huid intact is (van zowel de overledene, als de verzorger) kan men na de verzorging iemand zonder problemen aanraken. Wel wordt aangeraden om daarna de handen goed te wassen.

Sluiten van de ogen
Wanneer de ogen direct na het overlijden worden gesloten, is het naar beneden strijken van de oogleden voldoende. Meestal wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen, als vloeipapier of een lensje op de oogbol. Het ooglid sluit daar dan omheen.

Wassen
De verzorging vindt meestal plaats op bed of op een brancard. Nadat de kleren van de overledene zijn uitgedaan, wordt de overledene gewassen. Meestal wordt eerst de bovenkleding uitgetrokken en het bovenlichaam gewassen en gekleed. Daarna volgt de onderkleding. Mannen worden voor het wassen eventueel nog geschoren. Het wassen van de overledene kan met water en zeep, maar het kan ook een meer symbolische handeling zijn. Dit is afhankelijk van de wens van de nabestaanden én de staat van het lichaam. Is er bloed (bijvoorbeeld na een ongeval), urine of ontlasting op het lichaam aanwezig dan is een echte wasbeurt noodzakelijk.

Wanneer nabestaanden betrokken zijn bij de Laatste Verzorging, dan kunnen zij aangeven welke producten gebruikt worden: de persoonlijke zeep, washand, handdoek, bodylotion. Nabestaanden kunnen verder aangeven in hoeverre zij willen helpen bij het wassen en afdrogen.

Pacemaker
Wanneer de overledene een pacemaker heeft en een crematie voorzien is, moet de pacemaker weggehaald worden. Dit doet de bevoegde verzorger of uitvaartbegeleider. Als nabestaande moet u hiervoor toestemming geven.

Aankleden
Om een overledene aan te kunnen kleden moeten de armen kunnen bewegen. Wanneer lijkstijfheid al is ingetreden is dit op te heffen door de lichaamsdelen te bewegen. De armen worden langzaam richting het hoofd bewogen en verslappen zoals tijdens fysiotherapie. Hierbij kunnen de spieren een krakend geluid geven.

Om eventueel verlies van urine of ontlasting op te vangen wordt een incontinentieluier (of -inlegger) aangedaan. Soms wordt nog op de blaas gedrukt om die te legen. (Vroeger werden er vette watten in de anus gestopt, maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer).

De keuze van de kleding is aan de nabestaanden. Meestal wordt gekozen voor de kleren die de overledene graag of veel aanhad. Er zijn geen vaste voorschriften voor de kleding. Voor de bovenkleding is het raadzaam om lange mouwen te kiezen om, zeker na een ziekenhuisopname, prikplekken te camoufleren. Gebruikelijk is dat ondergoed wel, en schoenen niet aangedaan worden. Verder worden synthetische stoffen (zoals panty’s) sterk afgeraden. Deze stoffen verhinderen het verteringsproces bij begraven, en zorgen voor luchtverontreiniging bij crematie.

Sieraden
Sieraden, horloge en bril worden, naar eigen keus, al of niet gedragen. Nabestaanden kunnen aangeven of de sieraden afgedaan moeten worden wanneer de kist definitief gesloten wordt. Of dat ze het 'meegeven' met de overledene. Hetzelfde geldt voor eventuele extra aandenkens, zoals knuffeldier, wandelstok, foto.

Kapsel, nagels en handen
De haren worden in model gebracht. Meestal beperkt zich dit tot het kammen van het haar. De nagels worden schoongemaakt.Extra verzorging zoals het haar wassen en modeleren maar ook het lakken van de nagels mag de nabestaande zelf doen of regelen doormiddel van een cosmetische verzorging.
De handen worden meestal over elkaar gelegd. Bij veel oudere mensen worden de handen nog gevouwen en wanneer gewenst krijgt de overledene een rozenkrans tussen de vingers.

Sluiten van de mond
Als direct na het overlijden de mond goed wordt gesloten, bijvoorbeeld door een handdoekrolletje onder de kin te leggen, zal de mond meestal mooi dicht blijven. Wanneer dit niet gebeurd is en de kaak verstijft is met een open mond, dan moet gewacht worden tot het lichaam weer gaat verslappen (na 72 uur). De mond kan dan gesloten worden door middel van een handdoekrol of kinsteun of een hechting in de mond. Voor het plaatsen van het gebit geldt ook dat dit, in verband met de stijfheid van de kaak, zo snel mogelijk na overlijden gebeuren moet.

Afscheid
De overledene wordt meestal verzorgd op de plaats van overlijden. Dat kan zijn thuis of in een zorginstelling. Wanneer de overledene na de Laatste Verzorging ergens anders opgebaard wordt, moet het lichaam vervoerd worden. Neem de tijd om vóór vervoer afscheid te nemen, ook al is daar later ook nog gelegenheid voor. Dit is vaak het laatste moment dat de overledene in de eigen omgeving is.

Controle
De staat van het lichaam verandert in de periode tussen overlijden en uitvaart. Deze verandering is van een aantal zaken afhankelijk. Om het lichaam in een zo goed mogelijke conditie te houden is (dagelijkse) controle van een deskundige noodzakelijk. De verzorger maakt afspraken over de controle. Soms zijn hiervoor extra handelingen nodig, die onder Speciale Verzorging vallen.

Het balsemen van het lichaam is in Nederland niet toegestaan (op enkele uitzonderlijke situaties na).

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartkist 200

Uitvaartkist 200

€ 1336,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid