]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | LAATSTEVERZORGING | THANATOPRAXIE |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Thanatopraxie

Thanatopraxie is afgeleid van Thanatos, de Griekse god van de dood. Het doel van thanatopraxie is het lichaam van een overledene tijdelijk, ongeveer 10 dagen, te conserveren. Door het inspuiten van een vloeistof in de aderen wordt zowel het besmettingsgevaar teruggedrongen en het ontbindingsproces vertraagd.

De vloeistof bestaat net als bij balsemen uit formaline, maar dan in een zeer geringe mate, namelijk 0,5 %. De rest van de vloeistof bestaat uit kleurstoffen, zouten en andere mineralen. De toegevoegde stoffen dienen nauwkeurig te worden samengesteld. Deze zijn onder meer afhankelijk van de doodsoorzaak en staat van het lichaam. Worden de verkeerde kleurstoffen toegediend, dan kan het lichaam, bij bepaalde voormalige ziektebeelden, ernstig verkleuren. In de opleiding tot thanatopracteur wordt daarom veel aandacht besteed aan de samenstelling van de vloeistof. Gemiddeld wordt er tussen de 5 en de 10 liter vloeistof gebruikt, afhankelijk van het postuur van de overledene.

Een thanatopracteur laat eerst het bloed uit de aderen vloeien. Daarna wordt de vloeistof in de aderen gespoten. Door de huid van de overledene licht te masseren zal de licht getinte conserveringsvloeistof de bloedvaatjes vullen. Dit duurt ongeveer een uur. De thanatopracteur blijft gedurende de gehele behandeling bij het lichaam.

Door het toedienen van de juiste vloeistof zal de overledene er weer natuurlijk uit zien, zoals de nabestaanden gewend waren. Doordat er geen bloedstolsels kunnen vormen, blijven de zogenaamde lijkvlekken uit. Ook de bleke kleur verdwijnt. Deze cosmetische effecten kunnen voor nabestaanden erg belangrijk zijn.

Door de behandeling wordt het ontbindingsproces tijdelijk tegengegaan. Hierdoor verandert het lichaam uiterlijk nauwelijks en ontstaat er geen hinderlijke geur. Nabestaanden worden hierdoor ook niet geconfronteerd met het (soms snelle) achteruitgaan van het lichaam. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid nemen Een noodgedwongen vroegtijdige sluiting van de kist kan hiermee ook voorkomen worden. Na de behandeling kan de overledene verder gekleed en verzorgd worden zoals wenselijk.

Thanatopraxie was tot 2010 in Nederland niet toegestaan. De reden voor het verbod is dat er getwijfeld wordt aan de vertering van een met thanatopraxie behandeld lichaam. De wet schrijft voor dat een begraven lichaam binnen tien jaar verteerd moet zijn. Vele deskundigen, met name in het buitenland, hebben ondertussen aangetoond dat het behandelde lichaam net zo goed verteert als een onbehandeld lichaam. In Frankrijk en Engeland is het al een veelvuldig gebruikte methode die daar wettelijk is toegestaan. In Nederland is thanatopraxie ook mogelijk sinds 2010.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid