]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | LAATSTEVERZORGING | MEEHELPEN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Aanwezig zijn of helpen bij Laatste Verzorging

In eerste instantie zullen de meeste nabestaanden niet geneigd zijn om bij de Laatste Verzorging aanwezig te zijn. Laat staan om daarbij te helpen. Angst voor het omgaan met het dode lichaam speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook vindt men het vaak ongepast ten aanzien van de overledene.

Een goede begeleiding kan die angst en gêne (grotendeels) wegnemen. Door uit te leggen wat er gaat gebeuren, vragen te beantwoorden, en samen afspraken te maken. Zo kan bijvoorbeeld besloten worden dat de overledene eerst gewassen wordt en ondergoed aankrijgt, voordat de nabestaande bij de verzorging betrokken wordt. Elk onderdeel van de verzorging kan besproken worden, terwijl de verzorger het altijd kan overnemen, mocht het teveel worden voor de nabestaande. Er kan ook voor gekozen worden dat de nabestaande tijdens de verzorging alleen aanwezig is, zonder verdere betrokkenheid.

Wanneer een nabestaande de vraag krijgt: “wilt u bij de Laatste Verzorging aanwezig zijn of helpen”, dan is vaak het antwoord direct  “Nee”. De nabestaande realiseert zich pas achteraf, dat dit antwoord eigenlijk betekende: ‘nee, ik wil mijn dierbare niet verzorgen, want ik wil niet dat hij/zij dood is’.

Nabestaanden worstelen nog al eens met de vraag of het wel gepast is om zelf de overleden dierbare te verzorgen. De vraag is echter ook, of het wel gepast is om een vreemde het lichaam te laten verzorgen. Het geven van de laatste verzorging, of gedeelten daarvan, kan een enorme steun en troost bieden aan nabestaanden bij de verwerking van het verlies.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartkist 200

Uitvaartkist 200

€ 1336,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid