]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | LAATSTEVERZORGING | BALSEMEN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Is balsemen toegestaan of niet?

Het balsemen van het lichaam heeft tot doel het lichaam voor lange tijd te conserveren. De wet schrijft voor dat een begraven lichaam binnen tien jaar verteerd moet zijn. Omdat het lichaam door balsemen zeker langer dan 10 jaar, studies spreken zelfs van 100 jaar, geconserveerd blijft, is het in Nederland niet toegestaan een overledene te balsemen. Balsemen en thanatopraxie zijn dezelfde handelingen alleen wordt bij thanatopraxie een minder sterke vloeistof gebruikt. Meer informatie voor thanatopraxie onder het volgende hoofdstuk.

De wet op de Lijkbezorging maakt een uitzondering voor:

  • de leden van het Koninklijk Huis
  • overledenen die naar het buitenland worden overgebracht
  • overledenen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen voor ontleding.
  • andere personen die toestemming hebben van de minister van Volksgezondheid
  • personen die op een op zee verblijvend Nederlands schip zijn overleden
  • personen die bij overlijden in het buitenland gebalsemd zijn, mogen wel in Nederland begraven of gecremeerd worden

Wat houdt balsemen in?
Het balsemen van een lichaam wordt uitgevoerd door daarvoor getrainde mensen. De balseming kan overal worden uitgevoerd, waar een geschikte ruimte aanwezig is (bijv. in mortuarium of in een rouwcentrum).

Balseming gebeurt door een conserverende vloeistof op basis van formaline (4,6%) in het lichaam te brengen. Dit gebeurt via het bloedvatenstelsel. Door de conserverende werking van de vloeistof blijft de conditie van het lichaam op peil. Die vloeistof doodt zoveel mogelijk bacteriën en ziektekiemen, waardoor het stoffelijk overschot zo lang mogelijk bewaard kan worden. Afhankelijk van de samenstelling van de vloeistof kan een lichaam korte of langere tijd geconserveerd worden. Hoe sterker de conserveringsvloeistof, hoe langer het duurt voor het lichaam tot ontbinding overgaat.

Bij balseming kunnen de organen behandeld worden. Ook kunnen maatregelen genomen worden bij de lichaamsopeningen. Balsemen is niet vergelijkbaar met mummificeren, zoals veel mensen denken. Door mummificeren kan het lichaam duizenden jaren in stand blijven. Na balseming vergaat het stoffelijk omhulsel wel.

Omdat het uiterlijk niet wezenlijk verandert, kan na de balseming de overledene op de gebruikelijke wijze worden verzorgd, gekleed en opgebaard.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid