]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | GEDENKTEKENS | DIGITAAL |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Digitaal grafmonument

Door Kyra Hoekstra

gedenktekensEen glazen grafmonument gegraveerd met het portret van de overledene, grafstenen met daarin een hand- of voetafdruk verwerkt of een graferker ingebouwd met een dvd-speler waar beelden van de overledene alive te zien zijn. Theo de Groot gaat nog verder en heeft als eerste in Nederland een digitaal grafmonument geïntroduceerd.

Hoe bent u op het idee gekomen?
Vorig jaar overleed de populaire verdediger van FC Utrecht, David Di Tomasso, plotseling aan een hartaanval. Hij was enorm geliefd, niet alleen onder de aanhangers van FC Utrecht, maar in heel Nederland. Dat bleek wel uit de enorme belangstelling voor het condoleanceregister op internet, dat bezocht werd door meer dan dertienduizend mensen die hun medeleven wilden betuigden. Ik besefte dat veel mensen de behoefte hebben om hun deelneming te uiten en graag steun bij elkaar zoeken. Vanuit dit idee ben ik verder gaan denken over de mogelijkheden tot verdere digitalisering van een monument.

Hoe ziet het digitale monument er uit?
Dit is een website die bestaat uit de volgende onderdelen: een homepage met één of meerdere foto’s van de overledene met een gedicht of rouwtekst, een online condoleanceregister en een online mooie-momenten-gastboek. Verder is het mogelijk om contact- en adresgegevens in te voeren met betrekking tot het condoleren en de begrafenis.

Is het mogelijk een persoonlijk tintje aan het monument te geven?
Zeker, ik houd rekening met de individuele wensen van nabestaanden. Als ze in plaats van foto’s een diapresentatie willen vertonen op de site is dat in overleg natuurlijk mogelijk. Willen ze na afloop foto’s of beelden van de begrafenis op de site zetten, bijvoorbeeld voor familie die in het buitenland woont dan kan ik daar voor zorgen. De lay-out is ook aan te passen aan de wensen van de klant, een tekening van een kleinkind voor een overleden opa of oma kan ook op de site worden gezet.

Waarom zou dit mensen aanspreken?
Op de begrafenis zijn de directe nabestaanden vaak erg emotioneel en is er weinig ruimte om mooie herinneringen op te halen. Op de site kun je achteraf leuke anekdotes of bijzondere herinneringen plaatsen die voor de nabestaanden fijn zijn om na te lezen en eventueel steun kunnen bieden. Verder is het voor familie in het buitenland, die niet bij de begrafenis en het afscheid aanwezig kunnen zijn, prettig om berichten en herinneringen van andere familieleden en vrienden online te kunnen bekijken. Ze kunnen via foto’s of een filmpje van de begrafenis toch de plechtigheid bijwonen. Daarnaast past een online monument perfect in onze huidige maatschappij waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van het medium internet. Een email stuur je nu eenmaal makkelijker dan een kaartje.

Zijn er overeenkomsten tussen een digitaal monument en een grafmonument?
Een graf bezoek je om troost te vinden en herinneringen op te halen en de site heeft dit ook tot doel. Je kunt jezelf terugtrekken, mooie momenten opnieuw beleven en de berichten lezen die vrienden en familie hebben geschreven. Bovendien is een website te allen tijde toegankelijk en laagdrempelig.

Kijk voor meer informatie over het digitale monument op: www.in-herinnering.nl

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid