]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | DEAFSCHEIDSPLECHTIGHEID | LAATSTEAFSCHEID |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Het laatste afscheid

Het laatste afscheid vindt aansluitend op de afscheidsdienst plaats. Dit uiteindelijke afscheid kan op verschillende manieren plaatsvinden. Bij een begrafenis zal dat meestal bij het graf zijn. Dat kan door de kist te laten dalen. Ook kunnen de aanwezigen aarde of bloemblaadjes op de kist strooien. Bij een crematie vindt het laatste afscheid vaak plaats in de aula. De aanwezigen verlaten de zaal langs de kist lopend, of een gordijn sluit. Een andere optie is het aanwezig zijn bij het ter oven gaan van de kist. Dit kan bij een aantal crematoria voor een beperkt aantal aanwezigen.

 

Het laatste afscheid kan omgeven worden door speciale handelingen. Om het kracht bij te zetten of makkelijker te maken. Hierbij valt te denken aan het oplaten van ballonnen, elkaars handen vasthouden, zang of juist stilte. Mensen hebben vaak behoefte nog even bij de kist stil te staan of deze aan te raken. Wanneer het stil is, zullen mensen zich over het algemeen minder vrij voelen om dit te doen of nog iets persoonlijks te zeggen bij de overledene.

Mogelijkheden bij begrafenis: 

- zelf de kist dragen

- professionele kistdragers inschakelen

- de kist zelf laten dalen

- strooien van bloemblaadjes op graf

- het graf dichtscheppen met zand

- muzikale begeleiding bij het graf

- ballonnen oplaten bij het graf

Overleg vooraf bij de begraafplaats of deze mogelijkheden geboden worden.

 

Zelf de kist dragen 

Het zelf dragen van de kist kan een waardevolle ervaring zijn. De kist kan, vanuit de rouwauto, tijdens de afscheidsdienst binnen gedragen worden. Ook de begeleiding naar de laatste rustplaats kan. Het dragen van een kist is met een aantal aanwijzingen en tips goed te doen. Uitvaartondernemingen, begraafplaatsen en crematoria kunnen terughoudend reageren op het verzoek zelf de grafkist te willen dragen. Dit heeft vaak te maken met de extra organisatie en tijd die dit kan kosten. Maar het kan ook zo zijn dat het af te leggen traject minder geschikt is om zelf de kist te dragen (bijvoorbeeld door de afstand, slecht terrein, trappen etc.).

 

Professionele kistdragers
Professionele kistdragers kunnen via een uitvaartondernemer of particulier ingeschakeld worden. Wanneer geen dragers gebruikt worden, wordt er gebruik gemaakt van een rijdende baar. Deze kan door familieleden geduwd worden. Wel moet er bij het graf voldoende personen zijn die willen en kunnen tillen om de kist van de rijdende baar op het graf te plaatsen.

 

 

Mogelijkheden bij crematie: 

- meegaan naar de ovenruimte

- oplaten van ballonnen

Overleg vooraf bij het crematorium of deze mogelijkheden geboden worden.

 

Meegaan naar de ovenruimte
Informeer vooraf bij het crematorium of deze mogelijkheid geboden wordt en wat de voorwaarden zijn. Het aanwezig zijn bij de invoer in de crematieoven moet altijd van te voren aangevraagd worden. Bovendien geldt meestal een maximaal aan het aantal aanwezigen. Voor meer info zie meegaan tot de oven

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Lelie draagbaar

Lelie draagbaar

€ 375,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid