]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | DEAFSCHEIDSPLECHTIGHEID | INVULLING |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Invulling van de afscheidsplechtigheid

 

www.herdenkingsballon.nl

Tijdens de afscheidsplechtigheid wordt de overledene herdacht en wordt er afscheid genomen. Het is ook de gelegenheid om samen te zijn, verdriet te uiten en steun en troost te bieden en te vinden. 

Er zijn vele manieren om invulling te geven aan de herdenking. Gebruikelijk spreken een aantal mensen die de overledene goed hebben gekend al dan niet afgewisseld door muziek maar ook het tonen van beeldmateriaal zoals foto's en /of live muziek wordt veel gedaan. Het is ook mogelijk mensen in te huren, zoals professionele sprekers, een fotograaf voor het maken van een rouwreportage, of een zogenaamde rouwclown.

Tegenwoordig is het ook steeds vaker mogelijk de afscheidsplechtigheid in de aula op internet te volgen. Het aanbod in manieren om te herdenken neemt de laatste jaren sterk toe. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de veranderende wensen van nabestaanden en overledenen.

Bij sommige begraafplaatsen en crematoria is het mogelijk om afscheid te nemen met een open kist. Ook is het mogelijk om voor aanvang van de plechtigheid nog persoonlijk afscheid te nemen mits dit van te voren is afgesproken.

De invulling van de afscheidsplechtigheid wordt bepaald door de directe nabestaanden van de overledene (en diens wilsbeschikking indien aanwezig). Er wordt steeds meer nagedacht over een zo persoonlijk mogelijke invulling. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën over hoe een plechtigheid vorm gegeven kan worden. En ook wat de betekenis van de plechtigheid moet zijn. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van een beamer met foto’s van de overledene meer nadruk leggen op het leven dat hij of zij geleid heeft. Of kan het samenzijn meer nadruk of waarde krijgen wanneer hand in hand een lied bij het afscheid gezongen wordt. Zo ontstaan, heel langzaam, nieuwe rouwrituelen.

 

Tijdsduur van de afscheidsplechtigheid
Begraafplaatsen en crematoria werken in de meeste gevallen met een vaste tijdsduur voor het gebruik van de aula, bijvoorbeeld 45 minuten. Het gebruik van de familiekamer en ontvangstruimte is meestal vanaf een half uur voor aanvang van de dienst bij de prijs inbegrepen zijn, maar dat is niet standaard het geval. Verder is het mogelijk de tijdsduur van te voren te verlengen. Bijvoorbeeld met een half uur, of nog een keer 45 minuten. Houdt er met het bespreken van de aula rekening mee dat de plechtigheid eerder langer dan korter duurt dan gepland. Wanneer de plechtigheid langer duurt dan besproken is, moet er een boete (die duurder is dan het vooraf te betalen bedrag) betaald worden .

Met de houder van begraafplaats of crematorium wordt een tijd afgesproken voor de uitvaart. De invulling van de plechtigheid kan van invloed zijn op het tijdstip. Wanneer er bijvoorbeeld wierook gebruikt wordt of bloemblaadjes gestrooid worden, zal de dienst aan het einde van de dag gepland worden. Een volgende dienst mag namelijk geen hinder ondervinden. Overige voorwaarden voor de invulling van de plechtigheid kunnen van toepassing zijn. Informeer bij de houder van de begraafplaats of het crematorium wat de ‘huisregels’ zijn.

 

Godsdienstige plechtigheid
Als de overledene lid was van een kerkelijke gemeenschap kan er ook gekozen worden voor een plechtigheid in de kerk. Bij een kerkelijke plechtigheid staat de invulling meer of minder vast. De voorganger zal wel altijd een gesprek hebben met de nabestaanden. Daarin worden persoonlijke wensen, invulling en voorbereiding besproken. De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap kan ook ondersteuning bieden in het invullen van een godsdienstige plechtigheid.

Aan het einde van de afscheidsplechtigheid volgt het Laatste afscheid.

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartcoaching

Uitvaartcoaching

€ 250,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid