]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | CREMEREN | CREMATIEPROCES |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Het crematieproces

De meeste mensen weten niet wat er precies gebeurt tijdens het crematieproces. Begrijpelijk, want het is ook geen makkelijk onderwerp. Wel ontstaan hierdoor de wildste ideeën over wat er zich in een crematorium afspeelt. Zo denken veel mensen dat het lichaam van de overledene uit de kist wordt gehaald voordat het gecremeerd wordt. Dat is geheel onjuist. Crematie vindt altijd plaats in de kist waarin de overledene tijdens de afscheidplechtigheid lag. Wat veel mensen ook niet weten is dat er altijd maar 1 kist tegelijk in een oven wordt gecremeerd en dat de crematie veelal direct na de afscheidsplechtigheid plaatsvindt.

 

 

 

 

© Crematorium Kranenburg Zwolle

© Crematorium Kranenburg Zwolle

De kist wordt naar de invoerruimte gebracht. Daar worden de officiële papieren gecontroleerd. Dit zijn het Verlof tot verbranding dat door de Burgerlijke Stand van de gemeente is afgegeven en het document met het registratienummer. Dit registratienummer moet op de kist (of draagbaar met lijkwade) gezet worden voordat deze aankomt bij het crematorium. De medewerker van het crematorium controleert de gegevens van de documenten en als deze in orde zijn kan de crematie plaatsvinden. In het crematorium wordt vervolgens op de kist een vuurvast ‘identiteitssteentje’ gelegd, met een uniek eigen crematienummer. Dit steentje wordt na de crematie bij de as opgeborgen.

 

 

Alle kunststof en metalen handvaten worden van de kist gehaald. De kist wordt in de oven geplaatst. Er mag altijd maar één kist per oven worden ingevoerd. De standaard temperatuur van een oven is rond de 800 - 850 graden Celsius. Er zijn twee soorten ovens. Bij de 'koude start oven' wordt de temperatuur van de oven naar beneden gehaald (tot zo’n 400 graden) voordat de kist er wordt ingeschoven. Bij een 'hete start oven' is de temperatuur bij de start van het crematieproces hoog, namelijk zo'n 700 à 750 graden. De ovens zijn computergestuurd en volgen dus een standaardprocedure. Het cremeren duurt meestal anderhalf uur. De soort oven, het materiaal van de kist en de grootte en het gewicht van het lichaam hebben invloed op de tijdsduur.

 

Alle as komt tijdens het cremeren op de ovenvloer. Samen met het vuurvaste steentje wordt de as verzameld in een aspan. Nadat de as uit de oven is gehaald, worden metalen uit de afgekoelde as verwijderd. Dit gebeurt handmatig en met een magneet. Metalen verbranden niet tijdens het cremeren, maar smelten alleen. Eenmaal afgekoeld kunnen (de weer gestolde) metalen zonder veel moeite van de asresten worden gescheiden en verzameld. Hierbij kan gedacht worden aan spijkers, schroeven, pennen, chirurgisch staal. Kunstheupen en andere protheses worden ook verwijderd. Maar ook edelmetalen, bijvoorbeeld restanten van sierraden.

 

De asdelen en overblijfselen van het bottengestel worden vervolgens fijn gemaakt in een cremulator. Dit is een soort centrifuge met 2 - 6 stalen ballen erin. De as wordt tenslotte gezeefd en in een asbus gedaan. De overgebleven as weegt ongeveer 3 kilo. Deze bus kan later in een sierurn geplaatst worden.

 

Wat gebeurt er met de verwijderde metalen?

Deze worden bij vrijwel alle crematoria verzameld en gerecycled. De opbrengst gaat naar het speciaal hiervoor opgericht Dr. C.J. Vaillant Fonds dat sinds 1997 ongeveer 900.000 euro heeft uitgekeerd aan goede doelen. Donaties zijn onder meer gedaan aan de Nationale Vereniging de Zonnebloem, het Koningin Wilhelmina Fonds, Ronald McDonald Huizen, stichting Aidsfonds, Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, stichting De Opkikker, jeugd EHBO, de Landelijke Vereniging Mantelzorg en Kidneeds.

 

Dr. C.J. Vaillant 
was de eerste persoon die gecremeerd werd in Nederland. Meer weten? Klik hier

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Kinderkist  XW-00a/b

Kinderkist XW-00a/b

€ 908,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid