]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | CONDOLEREN | MANIEREN |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Manieren van condoleren

condolerenEr zijn verschillende manieren om steun te betuigen. Een combinatie kan natuurlijk ook. Bij het vormgeven aan een passende condoleance zijn een aantal zaken van belang: de locatie, het tijdstip, de tijdsduur, de vorm, het aantal mensen en de te gebruiken consumpties. Bij een condoleance direct na afloop van de uitvaart op de begraafplaats, het crematorium of kerk zullen alle genodigden bij de condoleance aanwezig zijn. Men is aangewezen op de consumpties die op deze locaties geleverd kunnen worden. De tijdsduur van de condoleance moet van te voren vastgelegd worden. Dit kunnen redenen zijn om voor deze gelegenheid van condoleren te kiezen.

Wanneer deze factoren juist als belemmering worden ervaren kan voor een alternatieve locatie gekozen worden, bijvoorbeeld thuis of op een andere geschikte locatie. Dit kan een uitvaartcentrum, een strandtent of een favoriete plaats zijn. Zowel de consumpties, het aantal mensen en de tijdsduur van de condoleance kunnen dan vrijer ingevuld worden. Hierdoor kan er meer ruimte zijn voor persoonlijk contact met de (uitgenodigde) aanwezigen en een lossere sfeer gecreëerd worden. Zo kan gekozen worden voor een uitgebreide maaltijd met een kleiner aantal personen of een champagneborrel op het strand.

Andere omstandigheden kunnen ook een rol spelen bij de keuze. Worden veel (formele) aanwezigen verwacht dan spelen andere afwegingen een rol dan bij een door ziekte getroffen moeder met jonge kinderen. Daarnaast zijn de voorkeuren en wensen van de nabestaanden ook van belang.

 

De verschillende manieren van condoleren op een rijtje:

Voor aanvang van de afscheidsplechtigheid
- op begraafplaats, crematorium of kerk
- aan huis
- op locatie van de opbaring

De directe nabestaanden worden voorafgaand aan de afscheidsplechtigheid gecondoleerd. Dit kan op de dag van de uitvaart zijn, maar bijvoorbeeld ook de dag of avond er aan voorafgaand (condoleanceavond). Deze gelegenheid wordt meestal geboden zodat mensen nog afscheid kunnen nemen. Voor mensen die bijvoorbeeld niet op de uitvaart kunnen komen kan dit de gelegenheid zijn om afscheid te nemen en medeleven te tonen.

Na afloop van de begrafenis of crematie
- geen gelegenheid tot condoleance bieden
- condoleance aan huis
- condoleance op begraafplaats, crematorium of kerk
- condoleance op speciale locatie

De uitvaart wordt vaak afgesloten met het condoleren van de directe nabestaanden. Het biedt (alle) aanwezigen de gelegenheid om steun en medeleven te betuigen.

Schriftelijk condoleren
- condoleanceboek of condoleanceregister
- condoleancekaart versturen (kijk bij lees verder ... kaarten bestellen)

De gelegenheid om schriftelijk te condoleren wordt vaak naast de andere manieren van condoleren aangeboden. Het bijhouden van een condoleanceboek of -register is een veel gebruikte manier. De aanwezigen noteren hun naam, adres en eventueel een bericht voor de nabestaanden. Na de uitvaart krijgen de directe nabestaanden het condoleanceboek (en kunnen deze tevens gebruiken voor het sturen van dankkaarten). Een condoleanceboek of –register kan via de uitvaartondernemer verkregen worden. Maar u kan er ook zelf één aanschaffen of bestellen.

Een andere vorm van schriftelijk condoleren is het versturen van een condoleancekaart. Dit wordt vaak gedaan door mensen die niet in staat zijn om op een andere manier, bijvoorbeeld tijdens de uitvaart, de nabestaanden te condoleren. Het versturen van een condoleancekaart als reactie op het overlijdensbericht is ook gebruikelijk.

Op het internet
Er zijn verschillende websites waar men nabestaanden kan condoleren of waar condoleanceregisters door nabestaanden aangemaakt kunnen worden. Een voordeel van condoleren via internet is dat meerdere mensen het condoleanceregister in kunnen zien.

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Steigerhouten uitvaartkist

Steigerhouten uitvaartkist

€ 1120,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid