]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | BEGRAVENOFCREMEREN | ZONDERUITVAARTONDERNEMER |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Begrafenis of crematie zonder uitvaartondernemer

Wanneer u geen gebruik wilt maken van een uitvaartbegeleider bij de begrafenis/crematie, zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden.

Termijn

De wettelijke termijn volgens de wet op de lijkbezorging is niet eerder dan 36 uur na het overlijden - binnen 36 uur na overlijden is begraven of cremeren alleen mogelijk met toestemming van de officier van justitie en de burgemeester - en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden, tenzij de burgemeester daarvoor toestemming heeft gegeven.

Officiële papieren
Er zijn een aantal officiële papieren nodig om iemand te kunnen begraven/cremeren. Zonder de juiste papieren gaat de begrafenis/crematie niet door:

  • Verlof van begraven/verbranden. Deze wordt samen met de 'akte van overlijden' afgegeven door de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de aangifte van overlijden is gedaan. Dit moet het orginele verlof zijn voorzien van handtekening en stempel van de gemeenteambtenaar.
  • Opdrachtformulier van de begraafplaats/crematorium. Er moet officieel opdracht gegeven worden aan de begraafplaats of het crematorium om de overledene te begraven of te cremeren. Het opdrachtformulier krijgt u bij de houder van de begraafplaats of het crematorium en u ondertekent dit.
  • Registratieformulier. Op dit formulier staan datum van geboorte en overlijden evenals de geboorteplaats en plaats van overlijden. Tevens de volledige naam van de overledene en uiteraard het registratienummer.

U dient er verder voor te zorgen dat er een registratienummer op de kist (dus niet op het deksel) vermeld staat voordat de kist op de begraafplaats of het crematorium aankomt. Dit geldt ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van een lijkwade en opbaarplank. U kunt dit met een stift of met een sticker doen.

Milieu-eisen
U dient zich te houden aan de milieueisen die gesteld worden aan de gebruikte materialen van de kist en het zogenaamde lijkomhulsel (kleding en toebehoren van de overledene).

Een eventuele pacemaker moet verwijderd zijn voor de crematie plaatsvindt. Als nabestaanden moet u hier toestemming voor geven en voor tekenen. Zorg dat u dit formulier bij u heeft wanneer er sprake is van een crematie. Wanneer er gebruik gemaakt is van een body-bag vragen sommige locaties om (24 uur voorafgaand aan de uitvaart) een aankoopbon om te controleren of deze aan de milieueisen voldoet.

Zorg er in geval van crematie voor dat er geen metalen of kunststof handgrepen (etc.) aan de kist bevestigd zijn, die niet van buitenaf verwijderd kunnen worden. Wanneer deze namelijk van de kist afgehaald moeten worden, moet u de kist zelf openmaken en deze alsnog verwijderen.

Vraag bij twijfel over voorwaarden en regels de houder van de begraafplaats of het crematorium om informatie of uitleg.

Alhoewel het voor de begrafenis/crematie zelf niets uit hoeft te maken, kunnen begraafplaatsen en crematoria terughoudend reageren wanneer u geen uitvaartbegeleider meeneemt. Probeer in een dergelijk geval uit te vinden wat de bezwaren zijn. Met overleg komt u dan vaak een heel eind.

Het is aan te raden om binnen de familie of nabestaanden één persoon aan te wijzen voor het regelen van de begrafenis of crematie. Die persoon kan dan de contacten met de begraafplaats of het crematorium onderhouden. Ook zal deze persoon zich dan op de hoogte kunnen stellen van voorwaarden en regels die aldaar van toepassing zijn. Hij of zij zou ook heel goed de ceremoniemeester kunnen zijn. De invulling van de ceremonie of plechtigheid kan uiteraard door meerdere personen vormgegeven worden.

Overleg met de houder van de begraafplaats of crematorium hoe u vorm wilt geven aan het afscheid . Probeer zo volledig mogelijk te zijn en maak duidelijke afspraken. Als u bijvoorbeeld aarde op het graf wilt gooien, moet dit van te voren geregeld zijn, anders hebt u grote kans dat de aarde weggehaald is. Zorg er uiteraard ook voor dat u volledig inzicht hebt in de kosten (vraag naar bijkomende kosten).

Er zal u gevraagd worden wat u met de bloemen wilt doen na de ceremonie. Bij crematie kunt u kiezen om een paar bloemen mee te laten verbranden. De bloemen kunnen na de ceremonie bij een monument op het terrein van het crematorium neergelegd worden, of bij begraven, op het graf. U kunt ze ook meenemen of bij een eerder overleden dierbare leggen. Denk daar alvast van te voren over na en informeer naar de mogelijkheden. Rouwlinten en kaartjes van de bloemstukken worden meestal aan de nabestaanden gegeven.

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartkist 200

Uitvaartkist 200

€ 1336,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid