]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | BEGRAVENOFCREMEREN | KEUZEGEMAAKT |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Eenmaal de keuze gemaakt

Wanneer eenmaal de keuze gemaakt is, is het verstandig om deze kenbaar te maken. Dat kan op verschillende manieren die elkaar overigens niet hoeven uit te sluiten.

Via een notaris
De meest officiële (en rechtsgeldige) manier is via een notaris. Dit hoeft echter niet. Ook een eigen handgeschreven verklaring met datum en ondertekening is een geldige wensbeschikking voor de keuze tussen begraven of cremeren. Aan het vastleggen bij een notaris zijn kosten verbonden. Wanneer u een testament op laat maken bij een notaris voor het vastleggen van de erfenis dan kunt u uw keuze omtrent begraven of cremeren daarbij vermelden. Nadeel van het opnemen van de wensen bij de notaris is dat het testament pas na de uitvaart geopend wordt. Zorg er voor dat er een kopie beschikbaar is en meldt dit bij degene die de uitvaart uit zal voeren.

Via een executeur testamentair (of: executeur)
Dit is iemand die u aanwijst als behartiger van uw wensen. Dit kan een notaris zijn, maar het mag ook iemand uit uw eigen omgeving zijn. De executeur is degene die namens de erfgenamen de nalatenschap beheert. Dat kan de hele afhandeling van de erfenis zijn, maar het kan ook iemand zijn die alleen de uitvoering van de uitvaart op zich neemt (zogenaamde type 1 executeur testamentair). Voor het vastleggen van de keuze tussen begraven of cremeren (en mogelijke andere wensen) volstaat een type 1 executeur.
 
Via uw uitvaartverzekering

Een aantal verzekeringsmaatschappijen biedt de mogelijkheid een wilsbeschikking op te stellen.

Via een verklaring die u zelf bewaart
Elke verklaring die handgeschreven is en voorzien is van handtekening en datum is geldige wensbeschikking. Wel moet de verklaring redelijkerwijs uitvoerbaar en wettig zijn. Belangrijk is dat de nabestaanden deze verklaring gemakkelijk kunnen vinden.

Via vrienden en familie
Het maakt het voor nabestaanden zoveel makkelijker wanneer zij weten wat de wens van de overledene is. Juist wanneer het gaat om zo’n belangrijke beslissing. Omdat de beslissing tussen begraven en cremeren zo persoonlijk is, worstelen nabestaanden vaak met hun eigen voorkeur en die van de overledene. Duidelijkheid omtrent de keuze maakt het ook voor de nabestaanden onderling makkelijker. Dit geldt zeker wanneer het om een plotselinge dood gaat.

Geef daarom één of meerdere vrienden of familieleden een geschreven verklaring. Het alleen meedelen werkt vaak niet. Het wordt snel vergeten omdat men er niet aan denken wil. Later wordt het dan extra pijnlijk, omdat nabestaanden soms vaag wel weten dat er iets gezegd is, maar niet meer precies herinneren wat. Een gesloten envelop met de mededeling dat daarin de wens staat, is voldoende.

Keuze herzien
Een eenmaal gemaakte keuze kan altijd weer herzien worden. Vergeet dan niet, dit door te geven aan diegenen die op de hoogte zijn gesteld van de oorspronkelijke keuze.

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Uitvaartkist 200

Uitvaartkist 200

€ 1336,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid