]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | INFORMATIEREGELENUITVAART | BEGRAVEN | DEWET |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Wettelijke bepalingen voor het begraven

Vanzelfsprekend zijn de volgens de Wet vastgestelde regels bij alle begraafplaatsen van toepassing. Voor het overgaan tot begraven geldt:

Termijn

De wettelijke termijn volgens de wet op de lijkbezorging is niet eerder dan 36 uur na het overlijden - binnen 36 uur na overlijden is begraven alleen mogelijk met toestemming van de officier van justitie en de burgemeester - en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden, tenzij de burgemeester daarvoor toestemming heeft gegeven.

Formulieren
Voor alle begraafplaatsen geldt dat begraven alleen kan plaatsvinden wanneer er een Verlof tot begraven door de Burgerlijke Stand is afgegeven. Dit orginele verlof (geen kopie) wordt verkregen wanneer de overledene aangegeven wordt en dient overhandigd te worden aan de begraafplaatshouder.

Bij iedere begraafplaats moet een zogenaamd opdrachtformulier ondertekend worden. Hiermee geeft u niet alleen toestemming voor het begraven, maar ondertekent u tevens de voorwaarden die door de begraafplaats gesteld zijn. Dit opdrachtformulier wordt door de begraafplaats uitgegeven. Zonder ondertekening van dit formulier kan het begraven en de plechtigheid niet plaatsvinden.

Registratienummer
Het registratienummer wordt op het opdrachtformulier en de grafkist of lijkwade vermeld. Deze nummers moeten overeenkomen, net als de namen, de overlijdens- en geboortedata van de overledene dan wel de geslachtsnaam van de doodgeborene. Deze worden vergeleken met de gegevens verstrekt door de Burgerlijke Stand. Het registratienummer moet vóór aankomst op de begraafplaats vermeld zijn op de grafkist (en dus niet op het deksel) of de lijkwade (draagbaar). Dit is ter voorkoming van verwisseling van grafkisten.

 

 

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

De laatste eer in een luchtballon

De laatste eer in een luchtballon

€ 113,45
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid