]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | BIJZONDERESITUATIESUITVAART | LICHAAMVOORDEWETENSCHAP | GESCHIEDENIS |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Korte geschiedenis wetenschappelijk onderzoek

Het gebruik van het lichaam van overleden mensen voor onderzoek is niet nieuw. Al in de 14e eeuw werd er gebruik gemaakt van lichaamsmateriaal van overledenen. Stoffelijke overschotten en organen werden gebruikt voor onderzoek, maar werden ook tentoongesteld in anatomische musea. De fascinatie voor de werking van het lichaam ging zo ver dat er lichamen gestolen werden voor onderzoek. Hiervoor zouden vooral de lichamen van overleden moordenaars (en armen) gebruikt zijn.

In de loop der eeuwen is er grote weerstand ontstaan tegen het gebruik van het lichaam zonder toestemming van de overledene. Dit werd dan ook als een schending beschouwd en wetten werden opgesteld om de zelfbeschikking vast te leggen. In de Nederlandse Wet op de lijkbezorging van 1869 werd het respect voor de persoon vastgelegd en vertaald in zeggenschap van de betrokkene. De overledene kon sindsdien bij leven, zijn lichaam na overlijden voor ontleding bestemmen.

 

Bron : NIGZ-Donorvoorlichting

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Lelie draagbaar

Lelie draagbaar

€ 375,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid