]> Doodeenvoudig - BIBLIOTHEEK | BIJZONDERESITUATIESUITVAART | LICHAAMVOORDEWETENSCHAP | CODICIL |
Winkelmand
€ 0,00
Vertrouwd en veilig betalen met iDeal

Opstellen van codicil

Wie zijn lichaam na overlijden ter beschikking wil stellen van de wetenschap, moet contact opnemen met een anatomisch instituut van een universiteit, of met een aan een universiteit verbonden ziekenhuis. Zij geven informatie over de gang van zaken vóór en na overlijden. De voorwaarden kunnen per universiteit verschillen. Meer informatie over het lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap kunt u opvragen bij de diverse anatomische instituten in Nederland. Informeer naar adressen van anatomische instituten van universiteiten en ziekenhuizen bij uw huisarts.

Vervolgens zal gevraagd worden een ‘codicil’ te maken. Dit is een handgeschreven verklaring – ondertekend en gedateerd – waarin staat dat u uw lichaam ter beschikking wilt stellen aan de wetenschap. Dit codicil wordt bewaard op het anatomisch instituut. Een kopie wordt aan u en aan uw huisarts gegeven. Eén van uw nabestaanden moet schriftelijk bevestigen dat hij of zij op de hoogte is van uw wens. Een ieder die 18 jaar en ouder is kan het lichaam ter beschikking stellen.

Geen combinatie met orgaantransplantatie.
In principe kunt u óf uzelf registreren als orgaan- en weefseldonor óf uw lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Het is niet mogelijk om na overlijden eerst organen en weefsels voor transplantatie te laten uitnemen en vervolgens het lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap. Bij registratie voor beiden zal worden gekozen voor orgaan- en weefseldonatie.

Donatie en hersenen afstaan aan de wetenschap.
Hersenen horen niet bij de organen en weefsels die kunnen worden gedoneerd. Het is wel mogelijk toestemming te geven voor wetenschappelijk onderzoek (hersenobductie). In combinatie hiermee is weefseldonatie soms mogelijk. In dat geval gaat het alléén om donatie van weefsels. Hersenmateriaal is noodzakelijk voor het onderzoek naar de oorzaak van neurologische en psychiatrische ziektebeelden zoals Alzheimer, Parkinson of Multiple Sclerose (MS). Wie de hersenen voor wetenschappelijk onderzoek ter beschikking wil stellen, kan contact opnemen met de Nederlandse Hersenbank in Amsterdam. Zij informeren u over de gang van zaken voor en na overlijden en kunnen u de benodigde registratieformulieren opsturen.

Bron : NIGZ-Donorvoorlichting

Wist u dat...

Doodeenvoudig ook een uitgebreid assortiment uitvaart artikelen heeft? Bijvoorbeeld

Kinderkist  XW-00a/b

Kinderkist XW-00a/b

€ 908,00
Klantenservice Over ons FAQ Maatschappelijke betrokkenheid
  disclaimer   privacy statement   cookie instellingen   inkoopvoorwaarden   algemene voorwaarden   klantenservice  over ons  FAQ  maatschappelijke betrokkenheid